Scrisoare catre premierul Silvio Berlusconi

Relatarea de la Euronews in legatura cu aceasta scrisoare poate fi vazuta AICI.

Corina Cretu – Scrisoare deschisa catre Silvio Berlusconi – Radio France International

Impreuna cu colega mea Daciana Sârbu am adresat o scrisoare deschisa premierului Silvio Berlusconi si ministrului de Interne Roberto Maroni, in semn de protest fata de noul val de acuzatii discriminatorii din partea unor politicieni italieni la adresa românilor care traiesc in Italia. Iata textul integral al scrisorii, pe care am transmis-o si presei internationale:

 

„Domnului Silvio Berlusconi, Preşedinte al Consiliului de Miniştri al Italiei

Domnului Roberto Maroni, Ministru de Interne al Guvernului Italiei

 

Domnule Prim-Ministru,

Domnule Ministru,

 

În ultimele zile, s-a vorbit din nou in Italia despre români. Din păcate, nu ne referim la munca şi creativitatea prin care Adrian Mutu a adus un rezultat bun echipei de fotbal a oraşului Florenţa. Nici la fetiţa pe care soţia lui Cristian Chivu, jucător important al echipei dvs de fotbal campioane, tocmai a născut-o în ţara dvs, la Milano. Despre toate acestea, s-au scris poate câteva rânduri. Ca şi despre artiştii români care încântă, din când în când, publicul dvs rafinat pe scenele dvs faimoase. Despre românii simpli, care lucrează în restaurantele, magazinele sau casele italienilor, făcându-şi datoria cu seriozitate şi devotament recunoscute, nu se scrie şi nu se vorbeşte niciodată nicăieri, chiar daca ei contribuie cu peste 1% la Produsul Intern Brut al Italiei. Şi totuşi, ei există; ei vă fac dvs viaţa mai uşoară şi ne fac nouă cinste.

Se vorbeşte, în schimb, foarte des, în ultima vreme, despre hoţii şi violatorii români. Se vorbeşte cu atâta insistenţă, încât restul Europei ar putea crede că român este un fel de sinonim italienesc al termenului “infractor”. Presa dvs relatează despre cazuri îngrijorătoare apăsând puternic pe cuvântul “român”; jurnaliştii îşi fac datoria de a informa, chiar dacă, prezentând cazul unui român, trec sub tăcere celelalte zece sau o sută de cazuri similare, în care sunt implicaţi cetăţeni italieni sau de oricare altă naţionalitate. Ceea ce ne sperie cu adevărat este însă insistenţa cu care voci ale scenei dvs politice continuă să prezinte România ca pe un izvor al infracţiunii, iar pe români – ca pe un popor alcătuit exclusiv din răufăcători şi criminali.

Tarile noastre sunt nu doar inrudite prin origine, ci si legate de secole de prietenie si colaborare. Românii trăiesc şi muncesc în ţara dvs de ani buni. Mulţi, foarte mulţi dintre ei s-au integrat perfect comunităţilor unde trăiesc, participă la crearea bunăstării din ţara dvs, respectă legile şi plătesc impozitele italiene. În foarte multe cazuri, ei s-au adaptat atât de uşor fiindcă respectă şi cunosc Italia, se simt aproape de italieni, vorbesc o limbă similară şi au învăţat la şcoală despre istoria noastră care ne aseamănă. Alţii, pur şi simplu, s-au adaptat fiindcă sunt oneşti, muncitori şi îşi iau în serios statutul de cetăţeni europeni. Acel statut pe care îl împărtăşim cu toţii, români şi italieni.

Nu e drept sa puneti acum semnul egal între “infracţiune” şi “România”. Vă rugăm să vă convingeţi colegii din administraţia italiană să renunte la aceste derapaje de la normele democratice si de la conduita europeana. Dacă e ceva de pedepsit, să pedepsim infracţiunea, nu naţionalitatea. Singura armă pe care trebuie să o folosim împotriva infracţiunii este legea. Hoţii, violatorii şi infractorii nu sunt români: sunt răufăcători şi ei trebuie să plătească scump răul făcut. Ei singuri, nu o întreagă naţiune care vă consideră prieteni.

Va rugam, Domnule Prim-Ministru, sa luati in considerare si sa adoptati masurile ce se impun pentru ameliorarea acestei situatii si asigurarea respectarii drepturilor tuturor cetatenilor ce locuiesc si muncesc in Italia, indiferent de nationalitate, in consonanta cu cadrul legal european si cu spiritul secolului XXI.

 

Cu deosebită consideraţie,

Daciana Sârbu, Membru al Parlamentului European

Corina Creţu, Membru al Parlamentului European”

40 de gânduri despre “Scrisoare catre premierul Silvio Berlusconi

 1. Mă îndoiesc că cei doi italieni vor putea schimba „psihoza” deja lansată pe „piaţa informaţiilor sociale”,, chiar dacă acest lucru ar fi o prioritate. Ce ar putea face, să apară la TV şi să spună că românii sunt simpatici? Din păcate este foarte uşor să-ţi faci un renume rău şi foarte greu să construieşti ceva pozitiv, nu politica este vinovată de faptul că cetăţenii români nu înţeleg că expun România când se duc „cu violul” printr-o ţară străină.

 2. Corina,

  cuvintele, când vin încărcate cu speranţă, aduc speranţă. Sigur, unii o să spună: „Ei, şi ce? Nu mai poate Berlusconi şi Maronni că au primit o scrisoare şi că nu toţi românii sunt infractori!”. Dacă un cetăţean obişnuit ar face acest demers, scrisoarea nu va avea vreun efect. Dar, venind din partea a doi reprezentanţi ai Parlamentului European, nu poate fi ignorată. La acest nivel, un act oficial are consecinţe. Să sperăm că ele vor fi pozitive şi de bun augur.
  Cred că în spatele acestei uriaşi maşinării amorsate în Peninsulă, de denigrare sistematică a românilor, se află altceva. Dar încă nu-mi dau seama ce anume.

 3. Consider ca indignarea italienilor este justificata. Pe deplin justificata atunci cand vine vorba despre omul de pe strada, obligat si fortat -ca si la noi, dealtfel- sa se confrunte zilnic cu agresiunile cele mai diverse si scarboase.
  Insa Italia, la nivel de politicieni si stat, au picat cu brio testul la materia civilizatie. Iar europenismul lor mult-trambitat e doar un butoi care gol fiind, suna tare ! Italia, ca stat european, a avut sansa de a demonstra ca este o natiune evoluata iar faptul ca a cam ratat sansa de a preda o lectie de vicilizatie a cam scapat presei italiene.
  Atunci cind o natiune reactioneaza violent si xenofob inseamna ca nu a inteles provocarea, ca nu a invatat nimic din greselile si istoria sa.Natiunile civilizate se deosebesc tocmai prin capacitatea de a se ridica dincolo de visceral, de a raspunde cu intelepciune rudimentarului si brutalitatii.
  Reactia violenta demonstreaza ca nu sunt cu nimic superiori, ca nu au invatat nimic de-a lungul istoriei si sunt la fel de violenti si intolerati ca si cei pe care ii pun la zid.

 4. Multumesc pentru aprecieri.
  Am trimis scrisoarea in romana si in engleza.
  Ar fi un progres imens daca macar cei doi domni, Berlusconi si Maroni, si-ar schimba sensibil atitudinea fata de romani. Maroni a fost unul din cei mai vocali acuzatori ai romanilor. Ne fac rau infractiunile comise de romani, dar nici nu e normal sa se generalizeze si sa fie pusa la zid o intreaga comunitate.O zi buna!

 5. Felicitări , Corina !!!
  Incisivitatea de-a dreptul vădit rea-voitoare la adresa compatrioţilor noştri e deja strigătoare la cer şi nejustificată. Adevărat, cei care încalcă legile, să plătească, aceasta nu dă dreptul nimănui să împroşte o naţie cu noroaie, cu invective de genul ” românii sunt violatori ” … mai cu seamă că noi, românii, nu am bălăcărit public şi n-am insistat în acest mod neruşinat al italienilor, la adresa compatrioţilor lor, care, s-au cam dedat la nişte distracţii cu minore , între două afaceri, pe miriştile mioritice şi numai aură de finţi nu au. Noi românii am lăsat legea să ” vorbească ” şi-am continuat să fim ceea ce noi ştim a fi, Oameni, prieteni, parteneri. Extremismul şi exagerările, nu fac cinste politicienilor italieni, dimpotrivă, vorbesc de la sine despre corectitudinea şi caracterul cel puţin discutabil, Dumnezeu să mă ierte … aşa prigoană a românilor nu s-a mai pomenit, ca în ultimul timp .
  Şi-apoi să nu uităm de nenumăratele cazuri în care au fost români acuzaţi pe nedrept , bălăcăriţi şi prezentaţi în presa italiană şi nu numai ca fiind cei mai periculoşi, feroce criminali, pentru ca apoi, să apară două-trei rânduri de-o şchioapă drept scuze la adresa aceloraşi oameni, găsiţi ca fiind nevinovaţi, însă nimănui nu i-a mai păsat că răul fusese făcut şi n-am văzut încrâncenare şi patimă în reabilitarea lor, a imaginii ţării noastre, a limpezirii confuziilor. De mii de ori cetăţeni moldoveni, albanezi, etc au fost prezentaţi opiniei publice ca fiind români, nu e drept.
  Sigur că nu încurajează nimeni astfel de încălcări ale legii, cu siguranţă că Bibliotecarul are perfectă dreptate emiţând un semnal, un mesaj pertinent compatrioţilor noştri aflaţi la muncă pe teritoriul italian şi care au datoria morală de-a nu ne face de râs, actele antisociale trebuie sancţionate, dar, să blamezi o naţie-ntreagă cu asemenea patimă înfierbântată, e orice numai respectarea legii, democraţie , respect reciproc şi cordialitate nu ! Adică noi românii fiind mai împăciuitori, netrâmbiţând pe toate gardurile actele străinilor pe teritoriul nostru, am devenit buba Europei, suntem percepuţi ăi mai prăpădiţi,păi să ne revizuim şi noi ” conduita ” dacă se impune, mai întâi autorităţile române să facă eforturi şi să găsească în adevăr soluţii pentru ca cei care săvârşesc fapte infracţionale indiferent pe unde-n lume, să aibă interdicţia a se mai perinda, la zdup cu ei, la muncă silnică, să n-aibe timp de zminteli, şi totodată, să fim fermi, să ne impunem respectul în relaţiile cu oricine, că nu suntem noi nici ţinte, nici ruşinea Europei şi cu atât mai puţin românii nu sunt extremişti sau neonazişti ca alţii !
  Berlusconi, pe de altă parte, nu înţelege formule ” vă rugăm să luaţi în cnsiderare ”, pentru că este el însuşi în afara multor legi, apucăturile sale fasciste lasă de dorit, şi numai model de politician şi conduită de urmat nu e ! Nu o spun eu, se cunosc manifestările sale deviante sancţionate de chiar cetăţenii italieni, mitingurile de protest la adresa ” politicilor” promovate de destra lui Berlusconi sunt de pomină în întreaga Europă !
  Eu tot n-am priceput, italienii, politicienii italieni doresc rezolvarea problemelor, sau ce anume mai precis ?
  ” Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat, ieri, în timpul unei conferinţe de presă, care a avut loc la Palatul Chigi din capitala italiană, că este corect să fie pedepsiţi clienţii prostituatelor, mai ales atunci când acestea sunt minore. ” ( sursa : adevărul.ro ) Da, tovarăşe Berlusconi, şi pe teritoriul României e normal ca această politică să fie promovată şi implementată, italienii matale să fie aspru pedepsiţi, că nu-s călugări, nici porumbei ! Pedepsele pentru infracţiuni de orice fel sunt valabile pentru toţi !
  Cum să mai catalogm noi atitudinea unui Berlusconi care, una spune, altfel este, şi pozează cu neruşinare în model de moralitate :
  ” Politicianul de dreapta a promis ca, daca va cistiga alegerile din 13-14 aprilie, va avea grija ca o treime dintre fotoliile parlamentare sa fie ocupate de urmasele Evei.
  Politicianul e cunoscut pentru atractia sa fata de femeile seducatoare pe care le promoveaza pe criterii pur estetice. Astfel, partidul lui a inscris pe lista candidatilor pentru Parlament 20 dansatoare de pe platourile televiziunilor din Trustul Mediaset …
  Remarcele sale au scandalizat unele doamne din politica italiana, care spun ca Berlusconi e misogin si discriminator. “Candidaturile pentru un loc in legislativ nu sunt un concurs de Miss”, a declarat Paola Balducci, reprezentanta a “Aliantei Curcubeu” ( formata din ecologisti si socialisti). La rindul sau, Silvana Mura, de la Partidul Democrat, spune ca fostul premier ar trebui pedepsit pentru afirmatiile lui. “Berlusconi continua sa judece femeile doar dupa aspectul fizic, ceea ce reprezinta un semn al mentalitatii inapoiate. In orice stat democratic modern, asemenea declaratii rostite de un candidat la functia de premier, i-ar distruge sansele de cistig. Sper ca femeile din Italia – si nu numai femeile – sa-i dea lui Berlusconi raspunsul pe care il merita”, a afirmat ea.
  …………………………………………………………………………………………
  Sotia miliardarului nu pare nici ea prea intelegatoare. Desi e cu 20 de ani mai tinara decit sotul ei, doamna Berlusconi a fost adesea exasperata de comportamentul indecent al politicianului. In urma cu citiva ani, ea a trimis o scrisoare deachisa catre un ziar, in care il critica pe Silvio pentru “ desfriu” . Ulterior, fostul premier si-a cerut scuze in public. ”
  ( sursa : http://www.cotidianul.ro/berlusconi_isi_face_dansatoarele_parlamentari-43021.html )
  Şi acest Berlusconi arată cu degetul … taman el !
  Repet, cei vinovaţi să plătească, cei care se dedau la infracţiuni să nu mai beneficieze de dreptul de a mai merge la muncă în afara ţării, unde le e locul să mediteze la nemerniciile săvârşite, dar, e prea mult, politica de discreditare cu orice preţ a unei naţii întregi trebuie sancţionată, UE să limpezească acest aspect, are o responsabilitate şi în acest sens, avem dreptul şi noi românii la respect, demnitate , imagine, ca oricare alţii, apropo de normele democratice şi conduita europeană !
  Ne bucură luarea de poziţie şi apărarea Demnităţii, a imaginii noastre,Corina !
  respecte şi stimă,
  Sibilla

 6. Eu unul chiar i-as fi numit pe politicienii respectivi care ne insulta ca popor.

  Te poti insa astepta la o reactie similara cu a lui Frattini la scrisoarea ministrului roman de extrerne. Iata ce a afirmat Frattini, dupa citeva zile de la declaratia injurioasa a lui Piergiorgio Stiffoni (MP) la adresa „etniei romane”:

  „Niciun membru al Guvernului italian nu a folosit expresii care sa
  poata fi considerate xenofobe. tara noastra este cunoscuta
  dintotdeauna ca fiind un loc al tolerantei si ospitalitatii. ”

  Da, Stiffoni nu e membru al guvernului. E doar politician, parlamentar, secretar al Presedintelui Senatului Italiei, membru al Comisiei de lucrari publice si comunicatii, MEMBRU AL COMITETULUI PARLAMENTAR SHENGEN, EUROPOL SI IMIGRATIE.

  http://www.senato.it/leg/16/BGT/Schede/Attsen/00012836.htm

  Lasind la o parte xenofobia caracteristica dreptei italiene (si dreptei in general in multe tari UE), ne putem astepta la o crestere a retoricii intolerante fata de imigranti si fata de cetatenii „de mina a doua” din tarile Europei de Est din cauza crizei economice. Ma uit insa la Spania, tara grav afectata de recesiune, si care totusi are o politica mult mai inteleapta fata de romanii care traiesc acolo. E adevarat ca in Spania stinga e la putere.

 7. Corina,
  Oare ei sunt problema ,italienii? Sau tiganii care nu vor putea in veci sa fie integrati si care au transformat Romania in RRomaia, imnul national in ‘of viata mea’?Oare de-a-lungul istoriei Stefan cel Mare Mihai Viteazu si multi altii au platit cu sange pt ca acum Romania la care visau ei ,Romania la care visa Kogalniceanu, Iorga ,Eminescu ,Bratienii ,Maniu sa se transforme cat de curand in RRomania? Canva Bucurestiu era micul Paris unde doamnele si domni boemi se perindau pe bulevardele cu clediri de un rar arhitectonic si unde teatrul cultura erau elemete indispensabile societatii romanesti, ACUM MIROARE A TUCIURI SI MANELE A PROSTIE SI PROMISCUITATE.Sa facem un exerciutiu de moralitate si sa ne uitam in „oglinda” punandu-ne intrebarea „Oare cum suntem noi?!”

 8. cred numai ca,ar fi trebuit sa fie mentionat si faptul ca,sant destui infractori italieni in romania,dovediti,fapt ce nu provoaca un raspuns identic cu cel al unor politicieni din peninsula….sau ar trebui procedat la fel?….ca avem aceleasi drepturi ca cetateni europeni….
  mai mult ,toate faptele infaptuite de tiganii din toata europa tind sa fie atribuite cetatenilor romani din respectiva etnie ,generalizandu-se idea ca toti acestia sant ROMANI…contraproductiv si chiar periculos pentru ca ,de aici si pana la a spune ca santem o natie de tigani nu-i decat un pas ,cea ce a mai fost incercat….demersul este unul ce nu ar trebui sa ramana singular
  si sper ca va fi urmat si de altii mai potenti si mai indrituiti sa faca acest lucru,prin natura atributiilor functiei ce o detin si al reprezentativitatii…
  felicitari pentru acest demers si inca o data ,multa multa sanatate…

  spedy/17/02/2009

 9. Romanii din casele italienilor…din pacate, perpetuati si Dumneavoastra stereotipurile despre romani…nu sunt infractori, dar sunt servitori devotati.

  De ce i-ar interesa pe italieni mai mult fetita unui fotbalist decit povestile despre romani care violeaza fete prin parcuri? O scrisoare adresata sefului unui guvern trebuie sa faca referire la actiunile acestuia sau ale membrilor cabinetului sau, nu la prezentarea unor evenimente in presa.

  Cu respect vorbind, pare o scrisoare venita din tara lui Borat ca protest la filmul lui Sasha Baron Cohen.

 10. Pingback: PSD-istele Corina Creţu, Daciana Sârbu şi Ana Birchall ngrijorate de soarta românilor din Italia | INconstantIN.ro

 11. Va multumesc tuturor pentru cuvintele bune. As dori sa fac cateva observatii referitoare la parerile expuse de voi:

  Demersul Dacianei Sarbu si al meu urmareste atat atentionarea celor doi politicieni-fanion ai dreptei italiene, cat si sensibilizarea opiniei publice. Ma bucur sa constat interesul presei romanesti si europene pentru scrisoarea noastra deschisa si pentru aceasta problematica atat de sensibila a respectarii drepturilor omului, pentru ca despre asta e vorba in definitiv.

  Tocmai am dat un interviu postului EuroNews, impreuna cu Daciana si cu colegul nostru europarlamentar de la PDL, Marian Jean Marinescu si am constatat cu satisfactie ca punctul de vedere al nostru ca oameni de stanga este impartasit si de colegi din Grupul Popular, in ciuda faptului ca din acesta face parte si partidul lui Berlusconi. Dl Marinescu, de altfel, a adresat la randul sau saptamana trecuta, o scrisoare de protest ambasadorului italian la Bucuresti. E imbucurator ca PDL a evoluat de la totala subordonare fata de linia impusa de Popularii Europeni pe acest subiect la o pozitie fatis critica fata de guvernul de dreapta de la Roma. Vad ca si in tara principalele agentii de presa si ziare au preluat scrisoarea deschisa. Exista un interes deosebit, asadar, in acest sens si o ingrijorare fata de reactivarea atitudinii dure de anul trecut a dreptei italiene, abandonata in toamna sub presiunea internationala, in special a Parlamentului European si a Comisiei Europene. Inclusiv din discutiile avute la Bruxelles cu colegi europarlamentari din alte tari inteleg ca exista o mare preocupare in legatura cu iesirile publice ale unor politicieni italieni.

  Nu e mai putin adevarat ca exista si in acest val de declaratii dure un substrat electoral. Azi au fost anuntate rezultatele partiale ale alegerilor regionale din Sardinia. Miza lor a fost foarte mare, mai ales pentru ca era primul test electoral pentru formatiunea premierului Berlusconi dupa aproape un an de cand a venit la putere. Candidatul dreptei, un apropiat al lui Berlusconi – care s-a deplasat de cinci ori in timpul campaniei electorale in Sardinia pentru a-l sustine – a castigat in fata lui Renato Soru, reprezentantul stangii si care conducea insula din 2004. Soru, cel care a convocat alegeri anticipate din cauza neintelegerilor cu Consiliul Regional, era perceput inainte de scrutin ca o speranta a stangii italiene, aflata inca sub socul infrangerii de anul trecut in alegerile parlamentare. Cred ca putem privi si in acest unghi aceasta exploatare si intaratare a indignarii perfect justificate a oamenilor simpli dupa acte de violenta comise de imigranti, inclusiv romani.

  Asa cum sugera si Sibilla, ma tem ca nu se doreste rezolvarea problemelor existente, ci mai degraba intretinerea lor pentru a servi la momentul potrivit pe post de combustibil electoral. Avand in vedere ca e de asteptat ca mediul economic si social sa se deterioreze in conditiile crizei, e de asteptat ca astfel de derapaje de la o conduita democratica sa se mai produca. Nu se stie insa ce consecinte poate avea aceasta apasare tot mai puternica a pedalei extremiste si in ce masura ea poate afecta convietuirea dintre romani si italieni si imaginea tarii noastre, devenita calul de bataie preferat pentru unii.

  Gabi Savitsky si Sibilla, imi pare rau ca au intrat la spam comentariile voastre, noroc ca mi-a spus Sibilla si le-am recuperat. Multumesc.

 12. Romanii din Italia contribuie cu peste 11 miliarde euro pibului italian,pe an.Italienii nu cunosc contributia asta?
  Am auzit ca niste italieni mascati au batut niste romani intr-un restaurant din italia.Italienii au intrat cu bate de baseball si-i intrebau pe toti de unde sunt.

 13. Buna seara Corina. Felicitari pentru frumoasa initiativa!!! Prea am fost catalogati de presa italiana in fel si chip: infractori, spargatori, criminali, etc.

 14. trebuie sa revin si sa-mi fac reprosurile de rigoare,pentru faptul de a ma fi indoit fie si pentru moment numai,de omul Cristian Diaconescu pe care,l-am votat in circumscriptia mea asta toamna.cred ca aceste demersuri trebuiesc concertate si este bine ca se declanseaza o ofensiva de recuperare a imaginii ROMANIEI.noi toti am putea face acest lucru ,daca asta s-ar face cu cap si organizat mai ales dar,
  PE TERMEN LUNG.
  intr-un moment mai mult decat ingrat ,dificil chiar,seful diplomatiei romanesti TREBUIE sa faca masura pregatirii sale,in litera si spiritul legii,cu respectarea tuturor normelor EUROPENE,cu DEMNITATE …si superioritate calificata fata de predecesorii sai…speram in rezultate promitatoare (in conditiile date)ale acestor demersuri .
  mult succes si s-auzim numai vesti bune….lucrurile mari,se fac cu pasi marunti dar, SIGURI.trebuie sa stim a sta drepti si demni in fata oricui si oriunde,dar mai ales acasa la noi…

  spedy 17/02/2009

 15. Excelent demersul. Atentionarea lui Berlusconi e o miscare buna ca strategie dar nu pentru ca domnaia sa nu ar sti exact situatia iar denigrarea Romaniei ar fi ceva facut fara stirea sa ci pentru atragerea atentiei lumii civilizate cu care ni se tot atrage atentia sa trebuie sa fim in rand. Nici n-am putea asta daca un intreg popor e numit infractor de o presa ce are acordul tacit al autoritatilor. Apreciez demersul acesta pentru ca numai cu un ton la fel de ridicat se poate raspunde calomniilor la adresa unui popor intreg. Un milion din care jumatate cu rezidenta legala in Italia e discriminat prin interdictia de a avea acces la munca ci numai la cele mai grele activitati, pe care niciun italian nu le mai accepta in conditiile unui salariu de mizerie in comparatie cu altele „cuvenite” lor. Sunt 500 000 de romani care lucreaza la negru in Italia sustinand o economie subterana cunoscuta si trecuta cu vederea de politicienii lor. Salariile de mizerie si drepturile inexistente ale acestor muncitori ii trimit imediat in randurile infractorilor.
  Ar mai trebui insa facut ceva si la noi acasa la radacina raului locul de unde pleca acesti infracori ce nu sunt impinsi de foame sa ucida si sa violeze. Oricum nu ei sunt reprezentativi pentru noi ci milionul de romani care face toate muncile murdare in Italia si care inghite bobarnacele xenofobe.

 16. Pe batrana oarba de 81 de ani a vioalat-o un zidar roman.
  mai bine scriei lui Basescu sa aiba de grija de romani ca sa nu fuga in occident dupa nunca, statul o roman este de vina,si nu statul italian.

 17. Da, e un demers excelent, iar apariţia, oricît de scurtă, pe EuroNews, e foarte importantă.
  Off topic (de fapt, nu chiar): Corina, ai primit premiul pentru cel mai bun politician dintre bloggeri în cadrul concursului „Fără canguri”. Sper să poţi veni la lansarea cărţii, vineri 20 la ora 14:14 la Uniunea Scriitorilor. Felicitări pentru premiu şi pentru tot ce faci!

 18. Maria Barbu: „apararea demnitatii nationale”.

  ha-ha…eu sa fiu demn cu zeci de mii de hotii, violatorii, infractorii ROMANI ?

  Ce vina are cetateanul italian cand se loveste de asemenea bestii umane.

  De ce doamna Corina Cretu, nu incearca sa faca ceva pozitiv, practic pentru romanii din strainatate ca sa se intoarca acasa, adica in Romania.

  De ce doamna Corina Cretu da vina pe Berlusconi. Pentru ca italienii sunt violati, furati, de romani ?

  Voi acolo din parlamentul european nu faceti absolut nimic pentru milioanele de romani care au emigrat, de ce au emigrat v-ati intrebat?

 19. Pingback: Românii sunt cei mai tari violatori din Italia - « Ovidiu jur’ Sorin Oprescu: ”nu întotdeauna, din toate, nimereşti pe cel mai bun tramvai, care te duce pe unde vrei”.

 20. Ma bucur si eu pentru scrisoarea adresata premierului Italiei,mai ales ca e scrisa de doua tinere deosebite din politica romaneasca.
  chiar azi am auzit ca acei violatori nici nu erau romani.
  Din pacate,de multe nelegiuri sunt vinovati ai nostri si o parte a mass-mediei mass-media nu face altceva decat sa agite si sa infricoseze pe italieni.
  Cred ca acum cu criza mondiala,o astfel de atitudine e foarte periculoasa pentru toata lumea.
  Felicitari pentru scrisoare,Corina si Daciana.
  Gabi.

 21. @corinacretu. Încă o dată, felicitări! Trebuie totuşi continuat ce a început Tăriceanu în parteneriat cu Guvernul italian, în aşa fel încât infractorii cu cetăţenie română să fie neutralizaţi. Nu putem nega faptul că există şi operează. În locul lor, chiar nu mă interesa de normele UE, cum nu i-a interesat nici pe francezii care, anii trecuţi, au trimis nişte vagoane cu ţigani înapoi în România. Sunt probleme, nu-i aşa de simplu. Cât îl priveşte pe colegul vostru Marinescu, mai vine şi-ar aminti cum a votat PD-L anul trecut. În defavoarea românilor stigmatizaţi.

  @Darius. Sorry, dar Cristian Diaconescu nu se comportă ca un ministru de Externe. Se manifestă ca un frustrat indignat. N-are ţinută.

 22. Constat ca s-au inmultit cazurile de agresiuni comise impotriva romani,lor, ca sa nu mai vorbesc despre discriminarea lor atunci cand vine vorba de gasirea unei chirii sau a unui loc de munca, de exemplu. In general, atmosfera este foarte proasta in jurul romanilor si e corect: sunt cazuri de violente foarte grave, care se repeta cu o frecventa ingrijoratoare, dar e nedrept ca pentru nemernicia catorva sa sufere o comunitate de 1 milion de romani. Impotriva acestui aspect am protestat noi in aceasta scrisoare deschisa, a generalizarilor cu caracter discriminatoriu si ponegritor, nu impotriva dreptului statului italian de a preveni si a pedepsi infractiunile indiferent de cine sunt comise.

  Iata una din ultimele stiri despre violente impotriva romanilor, nereclamate de teama represaliilor: http://www.mediafax.ro/externe/sardinia-trei-romani-agresati-nu-au-reclamat-incidentul-de-teama.html?3614;3939604

  Din pacate, unii, cum e si Ovidiu, trag concluzii pripite. Ce vina are statul roman pentru ca un cetatean roman violeaza in Italia? De ce sa se intoarca neaparat lucratorii romani din strainatate acasa daca acolo castiga mai bine si astfel isi ajuta familiile din tara? In ceea ce ma priveste, ca membra a Comisiei pentru Munca din Parlamentul European, m-am zbatut pentru drepturile romanilor care lucreaza in strainatate, prin amendamente, interventii in plenul Parlamentului si intrebari scrise catre Comisia Europeana, demersurile mele avand drept scopuri principale eliminarea abuzurilor la care sunt supusi romanii care lucreaza in strainatate, ridicarea restrictiilor pentru angajare in vechile state membre ale UE si impunerea unei preferinte pentru angajati din tarile UE fata de imigrantii din tari din afara Uniunii.

  Sper ca intalnirea anuntata pentru luni intre ministrul nostru de externe Cristian Diaconescu si omologul sau italian Franco Frattini va contribui la destinderea atmosferei, mai ales dupa schimbul de replici dintre cei doi oficiali.

  Delegaţia europarlamentară a PSD a apreciat, vineri, că declaraţiile recente ale ministrului de Externe de la Bucureşti, referitoare la situaţia românilor din Italia, sunt corecte şi oportune iar stupefacţia Guvernului italian reprezintă un act de ipocrizie.

  Europarlamentarii PSD au subliniat că salută preocuparea Comisiei Europene privind evaluarea situaţiei din Italia şi încurajează folosirea instrumentelor juridice prevăzute de tratate spre a determina guvernul italian să ia măsurile necesare în vederea respectării obligaţiilor sale constituţionale şi europene – potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

  Multumesc tuturor pt comentarii.

 23. Pingback: Povestea calatoriei intrun tinut vrajit « my heart to your heart

 24. Pingback: Românii din Italia « Adina Olivia Huţanu

 25. Pingback: “Domnului Silvio Berlusconi, Preşedinte al Consiliului de Miniştri al Italiei” « Supravietuitor’s Blog

 26. Pingback: Simona Ionescu » Ai nostri de la Bruxelles

 27. Felicitări pentru demersul dvs. Mai ales având în vedere că cei care ar trebui să răspundă mult mai vehement tac din motive de neînţeles pentru mine.

  Pentru cei care dau vina pe statul român pentru ce fac românii în străinătate, mai bine înţelegeţi principiul teritorialităţii în aplicarea legii penale. Cum să facă România curăţenie într-un stat străin şi suveran sau să se întâmple aceasta în sens invers?

  De vină sunt atât infractorii, cât şi legiuitorii italieni. Să credem cumva că toţii infractorii români s-au strâns în Italia?? Sau ar fi mai credibil faptul că şi la italieni, ca şi la noi există numai demagogie, populism şi mult dezinteres în a acţiona aşa cum trebuie?

 28. salutari Corina! vreau sa te felicit pentru pozitia care ai luat-o…ma bucur foarte mult pt. aceasta initiativa…se pare ca esti singura care a inteles cea ce se intampla in italia,in schimb vreau sa atrag atentia asupra asociatilor romanesti de aici(nu sant tocmai recomandate)…Te-am vazut in tv si ieri si azi ….este foarte frumos cea ce a-ti facut. respectele mele!

 29. Pingback: Pe scurt… « Hidden Desire`s Weblog - Partea amuzanta a vietii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s