Votul uninominal pur, o soluţie de tranziţie

          S-a adoptat legea care introduce votul uninominal într-un singur tur de scrutin, cunoscut drept cel al „învingătorului care ia totul”. Au fost proteste ale societăţii civile, o serie de ONG-uri, precum Pro Democraţia, nu agreează soluţia. PDL, care atunci când era pe cai mari, visa la el, acum vrea să-l atace la Curtea Constituţională.

         Cinstit vorbind, fiecare sistem de vot are părţi bune şi părţi rele. Din păcate, ura împotriva PSD a unora dintre ONG-urile care protestează acum a dus la demonizarea votului proporţional pe listă. Tema schimbării sistemului de vot a ajuns pe mâinile lui Traian Băsescu, cel care a văzut o ocazie de a se răzbuna pe cei care l-au suspendat în 2007. Şi a ieşit ce a ieşit în 2008, după alegeri: cel mai slab Parlament, o migraţie politică greu de caracterizat politicos şi aşa mai departe. Demonizarea actualului sistem, în fond tot unul cu elemente de proporţionalitate, a dus la o nouă schimbare, la rândul ei demonizată.

         Dacă trece de Curtea Constituţională, chiar dacă Traian Băsescu o retrimite Parlamentului, Legea va fi aprobată şi va intra în vigoare. Şi, sincer vorbind, Legea are şi virtuţi, nu doar defecte. În primul rând, vom avea un sistem de vot omogen: primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene şi parlamentarii vor fi aleşi în acelaşi fel. Se desfiinţează pragul electoral, aşa că vom avea o diversitate mai mare de curente politice în Parlament. Independenţii au, astfel, o mai mare şansă de a accede în Parlament. Partidele vor fi foarte atente când selectează candidaţii, pentru că acum contează foarte mult calitatea celor care cer votul cetăţenilor. Şi, de ce nu, se pot crea alianţe între diferite forţe politice pentru sprijinirea unui candidat – asta pentru a răspunde obiecţiei că rămân mulţi cetăţeni nereprezentaţi. Cred că partidele vor fi interesate de o prezenţă mai mare la vot, dacă va fi o competiţie pe muchie de cuţit. E de aplaudat prevederea care permite minorităţilor cu o pondere mai mare de 7%, care nu au câştigat direct un mandat, să fie prezente în Parlament. Astfel, românii din Harghita şi Covasna vor fi reprezentaţi şi ei în Parlament.

         Este foarte posibil ca acest sistem să dea partidului sau alianţei câştigătoare un fel de primă electorală. Dar asta oferă o majoritate parlamentară puternică şi stabilă, ceea ce duce la o mai bună guvernare.

         Cu toate acestea, cred că legea este una tranzitorie. Vom avea patru ani pentru a găsi un sistem care să îmbine avantajele uninominalului cu acelea ale votului proporţional. Ar fi în interesul tuturor. Acum, însă, e momentul unei limpeziri a scenei politice, pentru a putea avea o bună guvernare.    

5 gânduri despre “Votul uninominal pur, o soluţie de tranziţie

 1. Agentiile astea de rating ale Imperiului ar trebui sa se reprofileze pe comedie. Pina acum, drama in toat regula, lacrimi si oftaturi despre ce riscuri mari ar avea investitorii straini in tari ca Spania. Acum, Standard & Poor (sarac, poate, cu duhul), reconfirma nota „BB+” pentru Romania, citez;

  „Ratingurile României sunt constrânse de nivelul scăzut de prosperitate, de vulnerabilitatea la şocurile externe şi de dominaţia băncilor austriece şi elene în sectorul bancar. Calificativele sunt însă susţinute de îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali, respectiv declinul deficitului bugetar şi al deficitului de cont curent, iar economia a început să se echilibreze cu sprijinul programului cu FMI”, potrivit S&P.”

  Haideti s-o luam pe rind, dragutze mioare:

  1. Deci, daca ar exista mai multa prosperitate, si ratingurile as creste. Ori ratingurile au crescut pentru Romania chiar si in lipsa prosperitatii poporului roman.

  2. Dominatia bancilor straine este vazut ca un factor de risc. Normal. Ce nu e normal este ca toate „agenturili” Imperiului ne-au pistonat ani intregi sa privatizam sistemul bancar. Am gresit, Stapine?

  3. Economia a inceput sa se echilibreze datorita FMI. Asta ca si cu povestea de iubire, nu prea stii cind a inceput, dar se vad obrajorii imbujorati ai tarii cind discuta cu FMI. Lova ya, IMF! Ce sa zica si ei, ca implicarea FMI a fost de rau augur? Si-ar taia craca si nu ar mai curge bonusuri pentru Standard si Saracu’. Adica Saracie Standard pentru noi, prosperitate si voie buna pentru ei.

  http://www.mediafax.ro/economic/s-p-a-reconfirmat-ratingul-romaniei-la-nivelul-bb-cu-perspectiva-stabila-9670944/

 2. Eu am propus separarea camerelor, camera deputaţilor prin vot uninominal într-un singur tur, aşa cum s-a propus acum, iar redistribuirea voturilor rămase să formeze, pe liste, senatul. Astfel fiecare camere îşi capătă mai bine logică.

 3. Pana Unde Merge Tupeul Unguresc?

  “Incalcand legislatia care, din 2002, prevede in mod expres interzicerea cultului criminalilor de razboi, “Fundatia Pro-Odorhei” a decis ca, pe 27 mai, in Duminica Rusaliilor, sa inhumeze la Odorheiul Secuiesc, ramasitele criminalului Nyro Joszef, dezavuat si in Ungaria. Nascut la Jimbor, membru al Partidului National Maghiar, interzis chiar de Horthy, in 1939, stabilit dupa Dictatul fascist de la Viena, la Budapesta, ca reprezentant al ungurilor din teritoriile anexate, acesta a infiintat la 14 dec. 1940, Partidul Ardelean, de tip nazist, antisemit si antiromanesc si revista de orientare nazista “Magyar Ero”, indemnand la exterminarea romanilor si evreilor. Decorat de Horthy cu “Coroana Corvin”, pentru “atitudine maghiara”, pentru atitudinea sa notorie antisemita si antiromaneasca, el avea sa-l tradeze pe acesta, trecand de partea Partidului “Crucea cu Sageti”, dupa 15 oct. 1944. Fascist radical si adept al actiunii prin teroare si propaganda, cautat dupa razboi, ca orice criminal, a colaborat indeaproape cu Vass Albert, alt criminal notoriu, intemeind la Munchen si Cleveland mai multe asociatii revansarde unguresti, dar, din fericire pentru victimele sale, a decedat la 16 oct. 1953 la Madrid.”
  PRESEDINTELE SCMD,
  Col. (r) Mircea DOGARU

  Imediat dupa decembrie 1989, Europa sufocata de reziduurui poluante, a gasit un “dumping ground” excelent intr-o Romanie ametita, cu institutii si legislatie cvasi zero in materie de poluare si protectie a mediului, cu “intreprinzatori” verosi dispusi ca pentru cativa dolari sa accepte sa depoziteze pe teritoriul tarii gunoaiele si reziduurile poluante ale bogatasilor de vestul Europei, care altminteri ar fi trerbuit sa plateasca sume considerabile si sa depuna eforturi serioase pentru a scapa de mortul din casa.
  Asa insa, hai la Romania, ca se poate! Si, pana sa ne desteptam, tone dupa tone de reziduuri care mai de care mai poluante au otravit solul si subsolul carpato-danubian.
  Iata-ne ajunsi in anul de gratie 2012, cu conducerea tarii data pe mana unui derbedeu capabil de orice marsavie pentru a se mentine la putere, ale carui acte de tradare ale interesului national isi gasesc efectele si in incercarile demente ale iredentistilor maghiari de a scapa de povara unor ramasite pamantesti ale unui conational de-al lor, condamnat la uitare si blam vesnic de catre comunitatea internationala pentru faptele si atitudinea sa nazista, antisemita si antiromaneasca manifestata in timpul ororilor generate de mintea bolnava a lui Hitler in perioada celui de-al doilea razboi mondial, orori care au intrat in Istoria universala sub denumirea de Holocaust, prin aruncarea hoitului puturos in gradina vecinului, adica a eternei primitoare si rabdatoare gazde romanesti.
  Si nu oricum ! In mintea revansarda a ungurimii iredentiste si vesnic provocatoare debarasarea de starvul (incinerat se pare) nazistului ar fi trebuit sa se faca cu mare tam-tam, onoruri militare, cavalerie husareasca, discursuri patetice in care Ziua Nationala a Romaniei sa fie catalogata de ungurime drept zi de doliu national etc.
  Dar ce sa vezi? Ghinion ! Dupa suturiea uneltelor tradarii interesului neamului ale basescului de la guvernare, guvernul Ponta, nici sa nu auda de atare blasfemie si umilinta nationala, motiv de interzicere categorica a circotecii planificate de unguri pentru 21 mai si de intristare profunda a extremistilor maghiari, care si-au exprimat regrete publice fata de indepartarea pedeleului de la guvernare, prezenta sa la Palatul Victoria fiind garantul pentru orice batjocura la adresa romanilor le-ar trece ungurilor prin cap.
  Si uite asa, poluarea spirituala pusa la cale in capitala Ungariei cu ajutorul cozilor de topor imbracate in sutane preotesti , dar cu tunici impopotonate cu grade ale serviciilor secrete maghiare pe dedesubt, reprezentate de preapopimea sa Laszlo Tokes, a esuat lamentabil, intr-o urna funerara goala, in care era de presupus sa se afle ramasitele nazistului Nyro.
  Cred ca suntem singura natiune din lume care acceptam in Parlamentul Romaniei o formatiune intrupata pe considerente entice, neinregistrata juridic ca partid politic, care militeaza fatis , in etape mici este adevarat, pentru dezmembrarea statului national si unitar Romania, prin ruperea Transilvaniei de la patria mama, iar extraparlamentar acceptam prezenta oficiala si in legalitate ale unor formatiuni extremiste activ iredentiste, antiromanesti, care din ce in ce mai des recurg la provocari mai mult decat evidente cu adresa la fiinta noastra nationala.
  In perioada interbelica, prin Legea Marzescu din 1924, defunctul Partid Comunist Roman a fost scos in afara legii deoarece, condus fiind de la Moscova, milita pentru autodeterminarea populatiei din Moldova, cu alte cuvinte exact pentru ceea ce militeaza astazi, conduse de asta data de la Budapesta, UDMR-ul si organizatiile extremiste secuiesti, desprinderea unor teritorii romanesti de la matca lor.
  Ori, daca problema Moldovei am vazut cum s-a rezolvat, prin participarea noastra la un razboi devastator, in Europa postebelica constituita intr-o Uniune fara granite, cu populatia libera sa circule, sa munceasca si sa traiasca oriunde in acest permietru dezinhibat de pretentii revansarede si iredentiste, asemenea atitudini ar trebui sanctionate aspru prin scoaterea in afara legii a unor astfel de formatiuni politice ale caror unic tel este dezmembrarea Romaniei. A venit timpul sa le atragem serios ungurilor atentia ca si rabdarea noastra are limite si ca este cazul sa-si bage mintile in cap intr-o tara in care, ca etnie, au mai multe drepturi decat cetateniii de bastina ai tarii respective.

 4. ÎNTR-UN GLAS

  Orice ţânţar
  Ajuns parlamentar
  Suge de zor
  Din vâna bietului popor.
  Şi Udrea suge
  Pe unde-ajunge.
  Sug toţi cei de la pedele
  Jegoşii pui de lele ;
  Duminică rămân fără de ţâţă,
  Şi de căruţă.
  Să-i duci la „eşafod”, VICTOR !
  Aceasta-i vrerea întregului popor.
  Altminteri, de la mare la cel mic,
  Nu vom mai crede în nimic.
  …………………………………..
  Doresc lui USL succes !
  Şi la ceilalţi „ales bules”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s