Rezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie pune UE în faţa unei situaţii fără precedent, dar rămânem uniţi şi vom fi mai puternici după ce vom depăşi această nouă provocare

Este un moment greu pentru Uniunea Europeană, la fel cum, sunt convinsă, că este un moment dificil şi pentru o mare parte dintre cetăţenii Marii Britanii. Comisia Europeană a luat  notă cu regret de rezultatul referendumului,  însă, evident,  respectăm şi acceptăm această alegere. În faţa acestei provocări majore, rămânem solidari şi uniţi în jurul acestui proiect, cel mai important proiect politic din istoria Europei. Cu siguranţă, Uniunea celor 27 de state va continua!

Cred că această atitudine de unitate şi solidaritate ar trebui să existe şi la nivel naţional, indiferent de culoarea politică a liderilor din statele membre. Salut iniţiativa preşedintelui României, Klaus Iohannis de a avea o întâlnire comună cu premierul şi cu toţi liderii partidelor politice, cu atât mai mult cu cât, împreună, este necesar să ia cele mai bune decizii pentru ca românii din Marea Britanie să aibă cât mai puţin de suferit de pe urma rezultatului referendumului din 23 iunie.

În ceea ce priveşte perioada imediat următoare, va trebui ca Guvernul Marii Britanii să formalizeze rezultatul referendumului, fiindcă orice întârziere va prelungi incertitudinea şi nu ne dorim acest lucru pentru cetăţenii Europei.  Există reguli clare pentru derularea acestui proces care va dura 2 ani: va trebui să fie lansate procedurile prevăzute în articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În cazul în care nu se ajunge la niciun acord privind ieşirea Marii Britanii din comunitatea europeană în termen de 2 ani de la activarea articolul 50, aceasta părăseşte UE fără niciun nou acord în derulare. Bineînţeles că, pe toată durata acestor negocieri, Comisia Europeană va juca rolul prevăzut în tratat, iar paşii următori îi vom stabili în cadrul reuniunii de luni, 27 iunie, a Colegiului Comisarilor.

Regret demisia colegului meu, Jonathan Hill, comisar european pentru Stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital din partea Marii Britanii. Acesta rămâne în funcţie până în data de 15 iulie, după care portofoliul său va fi preluat, în conformitate cu regulamentele de funcţionare ale CE, de către vicepreşedintele Valdis Dombrovskis.

Este evident că impactul emoţional al Brexit-ului este încă extrem de puternic pentru moment, iar pe termen mediu şi lung vorbim şi despre un impact economic şi social major, mai greu de estimat acum.

Pentru viitorul imediat, cred că este extrem de important ca interesele tuturor cetăţenilor de altă naţionalitate care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie să fie protejate. Iar aici mă refer, bineînţeles, şi la cetăţenii români. Rolul guvernelor naţionale va fi crucial, acestea urmând să negocieze soarta cetăţenilor lor atât în discuţiile bilaterale cu Marea Britanie, cât şi în cadrul Consiliului European.

Rezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie pune UE în faţa unei situaţii fără precedent, dar sunt convinsă că vom fi mai puternici după ce, împreună, vom reuşi să găsim cele mai bune soluţii pentru a depăşi această nouă provocare. Dar asta înseamnă, în primul rând, să înţelegem de ce s-a ajuns aici şi să identificăm apoi cele mai bune modalităţi de a îmbunătăţi proiectul european, pentru a-l aduce mai aproape de nevoile, dar şi de înţelegerea cetăţenilor noştri. De ce cred că este important să facem o analiză a cauzelor care au generat această diviziune şi, implicit, o majoritate nedorită a euroscepticilor? În primul rând, cred că trebuie să vedem ce putem face mai bine atât la nivelul leadership-ului european, cât şi al celui naţional, al fiecărui stat membru, pentru a fi mai aproape de cetăţenii noştri şi a veni în întâmpinarea nevoilor lor.

Vocea oamenilor trebuie ascultată chiar dacă nu ne place întotdeauna ceea ce au de spus. Cred sincer că numai cu o astfel de abordare onestă putem să ne asigurăm că viziunea noastră, a politicienilor europeni sau naţionali, este în acord cu nevoile reale şi cu doleanţele naţiunilor noastre.

În continuare, eu am mare încredere în proiectul Uniunii Europene şi ştiu sigur că, în timpul mandatulului preşedintelui Juncker, vom face tot ceea ce este în puterea noastră nu numai pentru a depăşi această nouă provocare, dar mai ales pentru a consolida Uniunea Europeană. Vom continua să susţinem valorile fundamentale ale Uniunii Europene de promovare a păcii şi bunăstarii cetăţenilor noştri. Uniunea celor 27 de state membre va merge mai departe! Avem un trecut comun şi tot împreună vom continua să răspundem provocărilor viitoare pentru a genera prosperitate şi a asigura un mediu stabil şi de securitate pentru cetăţenii noştri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s