Succesul proiectului de manelizare

Una dintre principalele cauze ale declinului societăţii româneşti este incompetenţa, chiar mai presus decât corupţia. Sistemul clientelar politic favorizeaza incompetenţele pe bază de nepotism sau avantaje financiare. Beneficiarii sistemului clientelar sunt prin definiţie mediocrităţile primitive. Aceasta este si una din cauzele starii materiale precare in care se afla tinerii bine pregătiţi. Spre exemplu, asistenţii universitari au ajuns în urma reducerilor salariale de 25% să câştige între 600 şi 900 lei. Salariile erau oricum mici pentru o ţară ca România, care e una dintre cele mai scumpe ţări europene, dar acum s-a atins pragul umilinţei. Cu un salariu în mână de 600  de lei un asistent universitar ajunge la acelaşi nivel cu un muncitor necalificat. Un lector universitar câştigă şi el în jur de 1200 de lei, asta după ce face trei ani de doctorat. Aceasta e rasplata atator ani de scoala în România: perspectiva sumbră a sărăciei.

Spre deosebire de noi, în alte ţări trecute prin recesiune, uneori chiar mai gravă decât la noi, nu s-a atins nimeni de veniturile din învăţământ, acest domeniu fiind considerat prioritate naţională nu doar la nivel declarativ. Celelalte tări europene nu şi-au permis să-şi arunce intelectualitatea într-o impusă grevă a foamei.

Problema mai gravă este determinată de efectul, mai mult decât posibil, al acestor măsuri. Ajungând în imposibilitatea de-a mai trăi fizic în România, foarte multe cadre universitare tinere vor alege calea emigrării. Nu ar fi nici o tragedie dacă aceştia şi-ar putea continua activitatea în afara ţării. Unii poate vor reuşi, dar majoritatea, aşa cum se întâmplă de ani de zile încoace, vor fi împinşi spre a-şi sacrifica profesia şi vocaţia alegând munci mult sub pregătirea lor. Fenomenul este în plină derulare, iar el va continua şi mai amplu, astfel că ne vom trezi că exportăm cadre universitare sau medici pe post de cameriste şi chelneri. Acei oameni vor fi bucuroşi să atingă o relativă siguranţă materială, dar frustrarea de-a nu se împlini profesional va aduce cu sine şi o frustrare personală. Cum se vor uita înapoi aceşti români către ţara lor? E clar că o vor face cu mânie şi e greu să-i mai condamne cineva pentru asta, după ce i-a condamnat deja o dată, ghilotinându-le demnitatea unui trai decent.

În contextul acesta, nu trebuie să mai mire pe nimeni manelizarea din societatea noastră. Măsuri de genul acesta contribuie şi ele din plin, aşa că vom avea în continuare votanţi cumpăraţi pe doi poli şi un public demn de spectacolul manelist al vieţii politice. Tinerii şi, în general, oamenii pregătiţi vor alege calea emigrării sau pe cea a absenteismului. Proiectul de manelizare – nu de modernizare – a României se apropie de un succes ingrijorator.

10 gânduri despre “Succesul proiectului de manelizare

  1. Orice roman care a fost nevoit sa plece din tara si se uita inapoi fara sa dea o flegma pe tara aceasta este un dobitoc. La fel sunt dobitoci si aceia care dupa ce au castigat 3 euro / dolari / lire se intorc si dau bani in tara asta.

    Eu sfatuiesc pe toti sa plece si sa nu se mai uite NICIODATA inapoi. Si sa uite si notiunea de roman. Este singura lor sansa sa scape de dictatura si tot ce tine de ea. Este parerea mea sincera.

    ** ca sa nu se irite nimeni, dobitoc = om care este lipsit de inteligenta sau de bun-simt (conform DEXului)

  2. Pingback: Dumnezeu are braţe mai lungi decât justiţia. « Sfinxul

  3. Din pacate sistemul acesta depaseste nivelul partidelor, este transpartinic. Prin modul cum pun problema, liderii partidelor – putere si opozitie – dau dovada de inconstienta sinucigasa. Barca pe care plutesc prin acest popor se va sparge si se vor scufunda prin cine stie ce judet, inghititi de furia oamenilor.

  4. Roberta din Nazaret la Judecata lu’ Augustinus Din Carpati

    Intr-o tar-ai carei oameni daruiti sunt cu mult har,
    Cativa juri, platiti regeste, unsi in scaun de-un talhar
    Pusi sa judece o lege dovedit ca fraudata
    Dupa pohta lui chiombila o dadura validata.

    La momentul confirmarii intr-un Parlament golit,
    Un popor intreg vazut-a, votul cum a fost ciordit,
    De Roberta Anastase numarand din doi in doi
    Si-obtinand total “Miracol !”, luandu-ne de tigva goi.

    Jurii insa, orbi se pare, sau aterizati din Luna
    Au girat-o intr-o clipa, declarand ca legea-i buna.
    N-a contat ca tara toata a vazut cum s-a furat,
    Ei au fost cu gand la voda, sa nu fie suparat.

    Martori la o cardasie intre juri s-un voda cinic,
    Mosii fac economie s-aiba bani macar de dric.
    Cu o lege fara noima, stramba si cu efect letal
    Singura lor consolare sta-ntr-un loc in car mortuar.

  5. Pingback: Teorie politica « Societate

  6. Am urmarit aseara, intr-o emisiune tv, o doamna care nu poate sa merga la DNA datorita faptului ca este in pre, post etc,etc, dar care nu are o problema sa apara pe sticla, despre cum se cheltuiesc banii ministerului culturii si tineretului. Mi-am dat seama, inca o data, ca oamenii traiesc in alta lume. Banii pe care i-a risipit fara jena sunt enorm de multi. Evenimentul despre care ati avut generozitatea sa scrieti este mai concret si mai pipaibil decat facatura dansei si ar putea fi dus prin toate (TOATE) judetele tarii cu banii pe care i-a risipit. Mi-au scris mai multi parinti ca ar dori si ei sa organizeze evenimente asemanatoare, la ei acasa. Stiti care este culmea? Niciunul nu ia in calcul sa ceara sprijin unei oficialitati locale. Oare de ce?
    Acum trei zile a fot Tudor Gheorghe in Targu Mures. A avut curiozitatea sa intrebe daca exista in sala macar un reprezentant oficial platit din fondurile ministerului culturii. Nu era nici macar unul!

    In acest fel, incetul cu incetul, Basescu o sa se dovedeasca a fi profet in tara lui, o tara de manelisti.

Lasă un comentariu