Istorie şi politică

         Am fost şi sunt adepta principiului care spune că nu e bine să amestecăm istoria cu politica. Secolul trecut a cunoscut două mari tragedii care, în esenţă, au la origine şi instrumentarea politică a istoriei. Cu toate astea, se pare că avem un fel de amnezie, când este vorba despre consecinţele amestecului politicului în scrierea şi re-scrierea istoriei şi folosirea istoriei ca armă în lupta politică.

         Cel mai recent exemplu îl reprezintă criza intervenită în relaţiile dintre Bucureşti şi Budapesta, motivul crizei fiind doar aparent re-înhumarea poetului Nyiro Jozsef. Un poet cu un trecut tulbure, anti-semit şi anti-românesc. Dacă ar fi fost vorba despre o ceremonie strict privată, nu cred că cineva ar fi avut de obiectat. Doar că guvernul de la Budapesta a vrut să facă din acest eveniment o demonstraţie de forţă în Ardeal. FIDESZ a avut, încă de la înfiinţare, un proiect în legătură cu Ardealul: acela de a crea convingerea, în Ungaria şi în afara ei, că ungurii au un drept de co-suveranitate în Transilvania sau, dacă nu se poate, măcar în Secuime.

         Toate acţiunile guvernelor FIDESZ sunt subsumate acestei idei directoare. Cu sprijinul Budapestei au fost înfiinţate partide radicale, care au ajuns duşmanii UDMR, obligând Uniunea să-şi radicalizeze discursul, o radicalizare care numai bine nu i-a făcut. În Harghita şi Covasna se înmulţesc tot felul de organizaţii culturale obscure, la adăpostul cărora înfloreşte un cult al „eroilor”, de obicei persoane care s-au remarcat prin naţionalism deşănţat, xenofobie, anti-semitism şi anti-românism.      

         Parlamentul de la Budapesta planificase ceremoniile de pe teritoriul României. Dar ceremoniile începuseră la Budapesta, unde rămăşiţele lui Nyiro au fost primite cu onoruri de stat. Se intenţiona aducerea urnei cu cenuşa poetului cu un tren special, care să oprească în mai multe localităţi din Ardeal, unde trebuiau să se desfăşoare ceremonii speciale, cu imnul Ungariei, al Ţinutului Secuiesc şi cu toată recuzita ridicolă, folosită de o bună bucată de vreme în Harghita şi Covasna.

         Tot acest circ politic, pentru că despre un circ politic este vorba, a culminat cu ieşirea fără precedent a Preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, care a adus injurii României şi românilor, de pe o poziţie nedemnă de statutul unui demnitar european, şef al unui Parlament, instituţia far a democraţiei. M-a mirat lipsa de reacţie a societăţii civile din ambele ţări, inclusiv a celei a minorităţii maghiare din România.

         Convieţuirea paşnică a românilor şi maghiarilor din Ardeal este o realitate şi ambele etnii au depus eforturi sincere pentru a ajunge aici. Nu serveşte nimănui instrumentarea istoriei – care trebuie lăsată în seama istoricilor din ambele ţări -pentru că nu ştiu ce partid-satelit al FIDESZ nu se poate lupta altfel cu UDMR. Nu cu cenuşa unui nefericit – şi el o victimă a istoriei, până la urmă – se rezolvă problemele maghiarilor, care probleme sunt identice cu ale românilor: salarii, pensii, sărăcie, birocraţie, administraţie locală ineficientă, lipsa infrastructurii, educaţie, sănătate.

         În locul unei dezbateri oneste între candidaţii partidelor maghiare, avem o acţiune care, în final, este de incitare la ură etnică. De aceea, reacţia fermă a guvernului Victor Ponta este de aplaudat. România are, în legislaţia sa, prevederi care privesc tratamentul acordat minorităţilor naţionale, prevederi care exced standardele europene. Şi le aplică, cu bună-credinţă şi consecvenţă. Guvernul de la Budapesta nu are a ne da lecţii în domeniu.

         Vrem un singur lucru: să nu fie adusă atingere demnităţii noastre naţionale. Putem discuta despre orice cu maghiarii de aici şi din Ungaria. Dar nu de pe poziţii de forţă din partea Ungariei. Care trebuie să se obişnuiască de acum cu ideea că nu are niciun drept de co-suveranitate în Ardeal. Amestecul Budapestei în politica românească este un act periculos, care trebuie să înceteze imediat şi necondiţionat.

         Nu pot să nu remarc, în încheiere, modul ruşinos în care au tratat subiectul unii jurnalişti, pe care obligaţia faţă de fostul partid de guvernământ i-a făcut să uite de datoria lor de a servi interesul public.  

11 gânduri despre “Istorie şi politică

  1. Corect, si binevenit. Felicitari pentru pozitie!

    Eu unul m-am saturat sa ne tot ducem in trecut, cu antagonismele si conflictele din cartile de istorie. Se vede ca Guvernul maghiar nu prea mai are ce face – fiind izolat in Europa si SUA – decit sa dezgroape stafiile anti-romanismului. Cauta si ei dusmanul extern, ca intern nu mai au de lucru.

  2. Nu Va Fie Frica, Traienelu’ Pica ! Si Face Si Buf!

    Am urmarit in aceste zile pozitia unor jurnalisti/analisti politici care s-au repezit sa ia la puricat in cel mai serios mod posibil spusele unui Hrebenciuc referitoare la suspendarea basescului, sa traga concluzii care mai de care mai pesimiste in aceasta privinta mergand pana la lansarea ideii unei intelegeri, pact de neagresiune, numiti-l cum vreti dvs, intre chiombu si USL, intrebandu-se retoric in articole cu titluri de-o schioapa “Daca mai este de actualitate suspendarea lui Basescu?” etc inducand astfel simpatizantilor USL ideea ca acesta i-ar fi tradat cu un plus de palme morale date de USL protestatarilor din PU fara de care ei nu ar fi ajuns astazi la putere.
    Dumnezeu imi este martor si o pot confirma si cei care au avut rabdarea si bunavointa sa-mi citeasca comentariile in acesti ani de cand Basescu este la putere, ca in afara de faptul ca sunt printre primii care argumentat, dar si indarjit in acelasi timp, aproape zi de zi, am incercat sa arat romanilor cam ce fel de neom au ales ei sa le reprezinte interesele, am sustinut constant ideea debarcarii in orice conditii a Belzebutului din tronul cotrocenist. Mai marturisesc faptul ca, la prima suspendare a sa, m-am exprimat public pe postul de televiziune Realitatea TV, pentru aceasta, cu toate ca atunci impostorul calarea pe cai mari si de rasa, fiind inca la o cota mare de popularitate.
    Cota care si-a aratat efectele in esecul rasunator si usturator al actiunii politice intreprinse de parlamentari, ba mai mult victimizandu-l pe netrebnic si satanizandu-i pe parlamentari.
    Tocmai de aceea nu inteleg graba cu care se doreste un eventual nou esec intr-o apropiata suspendare pripita in conditiile in care actuala majoritate parlamentara este una de conjunctura unde USL-ul a fost nevoit sa faca pact cu dracu’ aflat in cardasie cu Izmana, cu o Roberta inca pe post de abac la sefia Camerei Deputatilor cu Blaga statroste peste senatori, cu serviciile care inca lucreaza la greu pentru chiombalau, cu o Curte Constitutionala inca nehotarata sa rabateze in favoarea noii puteri si cu multi, multi alti factori deocamdata favorabili lui Uciga-l Toaca si care ar putea fi determinanti in esecul unei astfel de intreprinderi pripite.
    Pe de alta parte nu vad de ce liderii USL si-ar consuma zilnic energia facand strigaturi catre popor cu textul: “il vom suspenda pe Basescu”, atata timp cat au spus acest lucru raspicat, cu subiect si predicat, inca de haaaat!, cand erau in Opozitie.
    La cat am rabdat si am inghitit de la acest nenorocit consider ca suntem indeajuns de antrenati si caliti pentru a rezista pana dupa alegeri, cand sortii ne vor fi suta la suta favorabili. Si numai eu stiu cat de mult imi doresc debarcarea in suturi a chiombului si incarcerarea lui de urgenta la Rahova.
    Asa ca dragi analisti politici, faceti si dvs. stimabililor, daca sunteti de buna credinta, precum croitorul, masurati de doua ori si taiati o data, deoarece altfel riscati sa stricati bunatate de material.
    Si ar fi pacat!

  3. Moto : Nu orice pasăre renaşte din cenuşe !
    Craniul lui Hitler e la Moscova, şi nimeni nu-l revendică
    din punct de vedere :

    MACROUECONOMIC

    Capitalista Piranda vinde cărăşel pe trotuar lângă piaţă, de ani buni, la preţul de 6 lei/kg, când un poliţist comunitar în timp ce o legitimează îi şi explică :
    – Evazionisto recidivistă, din punct de vedere „macroueconomic” ieşti pe defect. Hai la Secţie !
    – Şefu, ţi s-a pupăzat văzu ? De unde macrou în balta Griviţa plină de fecale ? Ia carasu dă-mi carasu, ca data trecută ! Te-n pui mei ca barosanul Dan Voiculescu ?

  4. DIALOGUL STRIGOILOR DE LA BUDAPESTA

    – De ce s-a ales numai cenuşe din Nyiro Josef ?
    – Să nu perceapă posteritatea că nu avea cap…
    – Dar în urna goală ce se afla ?
    – Mintea lui…desigur.

  5. Daca-i Vreti, Dati-i In Consemn La Frontiera, Daca Nu, Nu!

    Basescu ak Cinzeaca Gatlej de Aur:- Mama ei de viata, iar ma pun astia pe drumuri, sa-i caut si-n gaura de sarpe!

    “Motivul audierii a fost misterioasa dispariţie a lui Codruţ-Alexandru Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar şi un apropiat al liderului PDL Arad, Gheorghe Falcă, cel care de altfel l-a şi propus pentru funcţia de la ANAF. Numele lui Codruţ Marta a fost vehiculat de mai multe ori, de-a lungul timpului, în legătură cu diverse cazuri de contrabandă şi fraudă. Ieri, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a dispus darea în urmărire naţională a lui Codruţ-Alexandru Marta. „La data de 25 mai, IGPR, prin Direcţia de Investigaţii Criminale – Serviciul Urmăriri, a dispus darea în urmărire naţională a lui Marta Codruţ-Alexandru, de 38 de ani, persoană dispărută. Poliţia a fost sesizată vineri de dispariţia în împrejurări suspecte a lui Marta Codruţ-Alexandru de către soţia acestuia, care a precizat că ultima dată soţul ei a fost văzut în 21 mai”, se arată în comunicatul Poliţiei.”
    Puterea.ro

    Nici n-a venit inca toamna cand USL-ul, in urma alegerilor, ca un bun gospodar, sa se apuce de curatat putregairule pedeliste de prin pomii livezilor noastre mioritice si iata ca si in conditiile in care guvernul Ponta a initiat o verificare de suprafata a activitatii unor ministere ai caror sefi au avut acces nelimitat la borcanul cu miere al banului public, subiecti abia dati in parg de primavara, cad cu zgomot din pomi si iau calea pribegiei si a necunoscutului, lasand in urma gauri mai negre decat cele mai intuncecate mistere ale Universului. Dar nu toata lumea fuge, nici gand!
    Spre exemplu storfetu’ national, Elena Udrea, fara sa fie intrebata sau acuzata de cineva, doar auzind ca noul ministru al Turismului si Dezvoltarii are de gand sa aduca specialisti in ale finantelor pentru a descoperi misterul gropilor din superpartia de milioane de Euro din Poiana Brasovului sau a piscinelor fara apa, a terenurilor de fotbal in panta, bune doar iarna ca partii pentru sanius sau a telegondolelor nefunctionale, a sarit de partea dorsala in sus acuzand in dreapta si-n stanga, dezvinovatindu-se cu patos si aplicat, laudandu-si totodata ispravile guvernarii care vor ramane de exemplu pentru viitorime in cartile de istorie, in timp ce ea nici macar cum se numeste noul ministru care i-a luat locul nu stie.
    Cat despre meciul de box organizat de ea din fonduri europene, este o minciuna sfruntata, ea nici macar n-a stiut ca Bute va boxa in tara, cine vrea sa afle mai multe nu are decat sa-l intrebe pe Obreja.
    Si cand te gandesti ca toate astea se intampla cand inca la Cotroceni troneaza Uciga-l Toaca cu drept de viata si de moarte asupra procurorilor Codrutei si ai lui Morar. Sa te tii, neica, halimai justitiar cu strigaturi si bocete traditionale romanesti, dupa suspendarea chiombalaului si debarcarea celor doi “vigilantes” ai acestuia.
    Abia astept si cred ca nu este roman de buna credinta in aceasta tara care sa nu gandeasca asemanator si cu nerabdare la momentul inceperii fenomenului de “Jos Mafia Baseasca” din Romania si la aplicarea, in sfarsit, a legilor tarii pe principiul constitutional conform caruia “Nimeni nu este mai presus de lege!”.

    A-nceput de ieri sa cada cate-un sef de cabinet
    Bine copt, cu seu la punga, leu furat de la buget,
    De cum cade se ridica si o pune brusc de o fuga
    Peste granita, oriunde, potera sa nu-l ajunga.

    Oamenii lui chiombu voda, unsi sa stranga banu’ tarii,
    L-au strans pentru ei in conturi, asi in ale adunarii,
    Chemati azi sa se se explice de unde asa osanza
    Fug si lasa vorba-n urma ca n-ar fi o mare branza.

    Sub protectia inalt,calduta a pulpanei domnitoare
    Au strans averi colosale pentru traiuri viitoare.
    Singura grija ramasa cand o taie-n patru zari,
    Ar fi gandul d-extradare de departe peste mari.

    Altfel au furat ca-n codru, chiombu le-a tinut de sase
    Banii stransi din contrabanda au luat drumul dupa vase,
    Iar in loc de o regina banuita c-a luat grosu
    Azi avem casa regala denumita “Eu mi-s hotu !”.

  6. MONICA MACOVEI A FALSIFICAT DOCUMENTELE DE TRANSPORT IN OPERATIUNEA “TIGARETA II” CU SPRIJINUL LUI VASILE TOCU – DESEMNAT DE TRAIAN BASESCU SA CONDUCA ANCHETA IN CAZUL “TIGARETA II”

    (TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT, continuare 4)

    Monica Macovei a falsificat documentele de transport in cazul operatiunii Tigareta II (desfasurata pe Otopeni militar in 16/17 aprilie 1998) pentru a mistifica realitatea si a acoperi o operatiune de mare criminalitate transfrontaliera organizata, in care au fost implicati Traian Basescu- avand autoritatea ministrului Transporturilor- si traficantul de armament Viktor Bout- vechi colaborator, in materie, al lui Traian Basescu.
    Monica Macovei era, in epoca, avocat al firmei Business Woman.

    Monica Macovei a falsificat documentele in cazul Operatiunii Tigareta II fiind PREZENTA pe aeroportul miliar Otopeni, cand se descarcau tigarile (ea este femeia care a fost filmata in zona respectiva in acea noapte- si a carei identitate a fost ascunsa cu inversunare, in pofida faptului ca s-a insistat asupra prezentei femeii in acel loc, in acea noapte).

    Documentele falsificate de Monica Macovei au fost predate organelor de cercetare penala de catre Traian Basescu – in calitate de ministru al Transporturilor – devenind proba in Operatiunea “Tigareta II”..

    In fapt, Monica Macovei a falsificat Cargo manifest pentru zborul Air Sofia (prin care au ajuns pe Otopeni militar, in noaptea 16/17 aprilie 1998, tigarile destinate trocului tigari- armament).

    Pentru intocmirea falsului in acte, Monica Macovei a folosit si un formular tipizat, apartinind companiei de transport aerian de stat Olympic Airways, pe care l-a completat de mana, incercand sa lase impresia ca ar fi fost completat de un angajat al firmei de handling Interservice S.A. de pe aeroportul din Atena.
    Monica Macovei, prin acest fals intocmit cu propria sa mana, a vrut sa simuleze ca tigarile veneau de la Atena (in realitate, transportul venea de la Sofia).

    Dincolo de faptul ca Olympic Airways are propriul serviciu de handling si nu “imprumuta” formulare pentru Interservice- si ca nici Interservice nu recunoaste ca acel Cargo manifest ar fi completat de angajatii sai:

    Prin intermediul cui a intrat Monica Macovei in posesia formularului (in alb) tipizat, apartinand companiei OLYMPIC AIRWAYS – mai exact de la biroul companiei din Aeroportul International Bucuresti Otopeni?

    Cel care i-a furnizat Monicai Macovei formularul (in alb) tipizat apartinand companiei OLYMPIC AIRWAYS (in vederea falsificarii documentelor de transport si, astfel, acoperirii unei operatiuni de mare criminalitate organizata) este Vasile Tocu.

    Vasile Tocu, devenit inspectorul sef al Aviatiei Civile, este cel care, prin ordinul nr. 220/25.04.1998, a fost desemnat de Traian Basescu sa conduca ancheta cu privire la evenimentul din 16/17.04.1998 de pe Otopeni militar- “eveniment” cunoscut sub numele “Tigareta II”.

    Colaborarea legata de operatiuni de mare criminalitate organizata intre Vasile Tocu si firma Business Woman- al carei avocat era Monica Macovei- este anterioara momentului “Tigareta II”. In fapt, contrabanda cu tigari (in vederea operarii traficului tigari-armament) desfasurata de Jamal-al Atm si de generalul Florica au “beneficiat” de sprijinul lui Vasile Tocu, cel care avea si sarcina de a-i furniza Monicai Macovei tipizatele necesare pentru falsificarea datelor in vederea mistificarii realitatii contrabandei.
    Acesta este “secretul” promovarii lui Vasile Tocu din functia de comandant adjunct la AIBO (pe care o ocupa in 1996) pe functia de inspector sef al Aviatiei Civile (doi ani mai tarziu). In fapt, traficul tigari- armament -si descarcarea tigarilor din avion fara a fi vamuite se petreceau “intamplator” in turele lui Vasile Tocu (ceea ce a fost proba “fidelitatii” sale). Tigarile cu destinatia Business Woman erau descarcate din avion fara a fi vamuite si, apoi, incarcate in autovehicule- actiunea desfasurandu-se la platforma cargo a AIBO, la 10 m de sediul punctului vamal.
    Documentele de transport erau falsificate de Monica Macovei- avocat al firmei Business Woman- care era prezenta in zona respectiva.

  7. @

    ALL

    Daca sinistrul proces politic “Trofeul calitatii” nu se va incheia curand cu achitarea lui Adrian Nastase (care este, evident, nevinovat) inseamna ca schimbarea de guvern a fost inutila iar justita a ramas aservita acelorasi mafioti, a caror imagine este perfect intruchipata de Monica Macovei si Traian Basescu (doamnele, primele- totdeauna).

  8. Domnule Ponta, Pe Fi-sa N-o Puteti Da Afara, Dar Pe Taxu Da !

    Ieri afland cat incaseaza tatal Robertei Anastase lunar de la o intreprindere cu actionar majoritar statului roman ,si anume peste 10.000 (ZECE MII-ca sa nu fie confuzii) de dolari, in timp ce bolnavii de cancer au fost lasati fara ajutoare de fosta guvernare, a trebuit sa ma recunosc prost de prost si sa-mi dau palme in oglinda pe motiv de apartenenta etnica. Deoarece la asa o chestie concluzia este una singura: suntem un popor de imbecili, masochisti, care ne lasam calcati in picioare de otrepe si secaturi ca hoata de Roberta Anastase si avortonul de taxu pe care fufa l-a miluit cu o sinecura atat de performanta din punct de vedere pecuniar, incat il face sa spumege de invidie si pe Donald Trump.
    Si actiunile aceastei sinecuri atat de generoase cu tipi care la Revolutia din decembrie, se vorbeste in targ, ca ar fi sudat portile intreprinderii in care lucrau, pentru a-i impiedica pe muncitori sa participe la evenimente, sunt detinute in proportie de aproape 60% de MECMA, adica Ministerul Economiei aflat in subordinea Primului Ministru al Romaniei.
    Pai, la banii astia, doar taxu singur si poate suporta valoarea bicicletelor portocalii ce urmeaza a fi date mita electorala, nu mai este nevoie si de furaciunile Robertei. Si asta pe banii contribuabilului roman.
    Incredibil, dar adevarat!
    Acuma eu, in prostia mea, am inteles ca, spre exemplu, pe borfetu’ de Roberta este mai dificil sa fie sutuita de la sefia Camerei Deputatilor, deoarece conform Regulamentelor propunerea de demitere trebuie sa plece de la cei care au numit-o, respectiv pedeleu’, dar pe taxu cine-l tine pe banii nostri “pe-un picior de plai, pe-o gura de rai”?
    D-aia, vin si intreb ca prostu’:
    – Dom’ Prim Ministru, Ponta, nu puteti Dvs. sa vorbiti intr-o sedinta de guvern cu dom’ ministru de resort si sa vedeti ce-l recomanda pe taxu Robertei pentru o asemenea functie? Si daca nu-l recomanda decat fi-sa, n-ati putea sa-l dati afara, dar cu tam-tam mediatic, sa aiba si imbecili ca mine o mica satisfactie, meschina ce-i drept, dar totusi satisfactie? Ca vad ca intentionati sa impozitati suplimentar venituri bugetare de peste 4.500 de RON, ce ne facem insa cu astea care ca sa incapa in pagina de atatea zerouri trebuiesc transformate in dolari sau Euro?
    Zau, asa domnule Prim Ministru, daca nu puteti sa-l dati afara macar spuneti supusilor ce face ‘mnealui pentru banii acestia intr-o intreprindere cu actionar majoritar statul roman.
    sa fiti iubit
    al Dvs.
    marcus

  9. Cred ca s-a gresit.In primul rand scandalul iscat a servit mai mult scopurilor electorale ale PCM decat au visat. Simple declaratii de dezavuare a ceremoniei si a trecutului respectivului ar fi fost suficiente. Prea mult tam -tam pentru mine pentru o fantoma a trecutului. Si oasele Odiosului si sinistrei au fost returnate familiei si nimeni nu-i ia la goana pe adoratorill lor cand se strang la mormant. Sunt doar rizibili. Daca asta au secuii ca erou local sunt si ei rizibili.

    Fidesz a facut o gugumanie. Sa vrei sa acorzi onoruri unui anti- semit in zilele de azi este sinucidere politica fata de America.

Lasă un comentariu