Ultimul ”1 Decembrie” în dezbinare?

cover 11 dec

E pacat ca, si in acest an, sarbatoarea nationala ne gaseste dezbinati – poate de aceasta data mai dezbinati ca niciodata, la capatul unui an marcat de o grava criza politica si sociala, care a rabufnit in proteste de strada, doua caderi de guvern si suspendarea presedintelui.

Si mai ingrijorator mi se pare faptul ca – in loc sa duca la o limpezire a situatiei, asa cum ar fi normal intr-o democratie functionala – alegerile parlamentare risca sa devina doar o etapa a acestui razboi politic fara sfarsit, intretinut de obsesia unui presedinte ramas fara legitimitate populara si fara suport parlamentar de a continua sa controleze activitatea tuturor institutiilor statului, in dispretul Constitutiei.

Daca Traian Basescu a vrut ca alegerile parlamentare sa fie tot despre el, sper ca romanii se vor mobiliza pentru a-i transmite raspicat vointa lor. Astfel incat sa fie adusa la tacere masina de dezinformare care pregateste acum teza fraudarii alegerilor si sa fie evident pentru partenerii nostri euro-atlantici care este optiunea cetatenilor pentru guvernarea tarii.

Depinde de fiecare dintre noi ca aceasta sa fie ultima sarbatoare nationala traita in dezbinare si circ. România merita mai mult.

La Multi Ani!

PS: Astazi, voi participa, de la ora 17, la emisiunea Sorinei Matei de la RTV, si de la 23, la cea realizata de Oana Stanciulescu la Antena 3.

18 gânduri despre “Ultimul ”1 Decembrie” în dezbinare?

  1. 2013 nu va fi un an bun economic. Tarile din G8 vor avea cresteri economce foarte mici. Dupa decenii de capitalism bazat pe credit usor, si pe bani tipariti, tarile cu care Romania s-a aliniat trec acum printr-o lunga criza din care nu se stie cit de sifonati vom iesi fiecare.

    Adevarul e ca romanii au gresit-o cu Basescu si dreapta de import. Au crezut in sloganuri goale, populiste, si de prost gust dar azi traiesc in si mai multa saracie. Ei il acuza pe Ponta de plagiat, dar ei au fost primii care au plagiat un model extern, pe care nici macar nu au stiut cum sa il ajusteze realitatilor romanesti. Ocupati cu copiatul si cu buzunarele proprii au uitat ca au obligatiuni fata de romani, tratindu-i cu un dispret si o aroganta demna de epoca fanariota.

    Avem in SUA un partener special, care are interesele sale. Depinde de noi sa stim sa tragem avantaje in urma acestei relatii si de asta trebuie sa gindim flexibil. Din start e important sa intelegem ca businesurile americane au o alta cultura. Plecaciunile bizantine si apucaturile orientale in administratie pentru ei sunt semne de slabiciune. Americanii gindesc numai la bani, si nu ii intereseaza binele public in sensul in care l-am cunoscut noi. La ei binele public este suma binelui individual. Situatia economica in care se gaseste SUA ar trebui sa fie un barometru pentru ajustarea asteptarilor noastre. Intelegerea aprofundata si capacitatea de a detecta tendinte ale politicii SUA in regiune sunt vitale pentru a ne ajusta politicile la timp. Nu cred insa ca trebuie sa fim la unison in toate. Atunci cind nu ne convine ceva, trebuie sa spunem. Foamea lor pentru resurse e de inteles, dar si Romania trebuie sa aiba avantaje clare, de lunga durata pentru un parteriat cu businesurile lor. Daca suntem parteneri, tortul trebuie impartit sa ajunga la toti. Altfel, ne iau de fraieri iar in lumea asta cruda, fraierii sentimentali sunt folositi si parasiti pentru alti fraieri.

    La multi ani!

  2. D-na Cretu,
    Cu riscul de a va deranja am sa incerc sa-mi spun si eu opinia. Si sper sa imi raspundeti…
    Cred ca ziua de ieri ne-a aratat multe. Ati spus ca Basescu vrea ca si in campanie sa se vorbeasca tot depre el…. Cred ca pe aceasta tema se poate face o mica dezbatere.
    Mie mi se pare ca si liderii USL au nevoie de Basescu in aceasta campanie. Basescu este cel mai tentant subiect pentru ei. Fara Basescu ar fi anosta intreaga campanie. Ei il ataca tot timpul pe Basescu in loc sa ne vorbeasca de temele cu adevarat importante ale campaniei: relansarea cresterii economice, combaterea somajului si inflatiei, cresterea exporturilor, etc.Nici adversarii lor nu procedeaza altfel, doar sunt tot romani, nu? Nu mi se pare deloc ca aceasta campanie electorala este desfasurata in parametrii ei normali, firesti. credeti ca isi are rostul polemica de doi bani prin care se ataca politicienii, indiferent de culoarea politica?

  3. ”sarbatoarea nationala ne gaseste dezbinati – poate de aceasta data mai dezbinati ca niciodata,” – cine este dezbinat? Poporul? Nu cred. Taranii nu au vreme de dezbinari.Muncitorii suntprin strainatate. politicienii da…ei sunt dezbinati

  4. SPIRIT DE OBSERVAŢIE

    Văzutu-l-aţi pe Traian Băsescu, sâmbătă, când primea „hororul” gărzii populare, o siluetă jalnică în nişte pantaloni cu două palme mai lungi, pe care-i târşea ca ultimul haplea ? Ei bine, cu spiritul de observaţie feminin, o româncă i-a strigat:
    – Băă prăpăditule ! luaşi până şi pantalonii de preşedinte ai lui Adrian Năstase …

  5. Casa de piatra pentru mariage !!!

    Tot cu rosiata sunteti, Ciuma ROSIE faca RAU Romaniei !!!

    Contam pe experienta europeeana si sa nu indepartati ROMANIA din UE si NATO !!!

    Vom manifesta la Bruxelles si Strasbour pentru ramanerea ROMANIEI in UE.

    Si o veste buna dupa 9 decembrie veti fi propusa de Institutia Prezidentiala Prima Femeie (Doamna) , Premier a ROMANIEI.

    Cele mai distinse gânduri din IASI din colegiul viitorului senatao Teodor BACONSCHI.

    Transfuga tov POPA incearca sa revenin in PDL !!!
    Feriti-va de tovarasele acre au parasit PDL !!!

  6. USL guverneaza de sapte luni tara si continuati sa va lamentati ca si cum ati fi in opozitie.Alegerile locale le-ati castigat,urmeaza sa obtineti majoritate in urmatorul parlament prin votul poporului si nu cu ajutorul oportunistilor care au dezertat in primavara si tot cautati iepurele dupa care sa asmutiti ogarii.Basescu este o nuca tare si mi-e teama ca o sa va incurce asa-zisele bune intentii.Eu am un anturaj si nici unul nu ne dorim caderea lui doar si pentru a nu se mai da semnale negative in exterior.Cu Basescu ati reusit sa ne lamuriti dar restul ce-ar fi patit daca mergeau si-i intindeau o mana?Intreaga clasa politica este pe un drum gresit nu doar un om,fie el si presedintele.O sa vedem ce ne va rezerva viitorul dar cu pomenile USL-iste se va ajunge repede la fundul sacului si-atunci va vedea poporul taieri sau deficit bugetar.Vom vedea!

  7. Va rog sa va separati de ecaterina andronescu, dezonoreaza partidul si mediul academic
    Este o plagiatoare notorie, este mitomana !!!

    Sunteti o Doamna din familie de intelectuali, va rog sanu va copmpromiteti !!!

    Va urez succes si dorim sa va vedem prima Doamna Premier a ROMANIEI.

    Asa sa va ajute Dumnezeu pentru ROMANIA !!!

    Sigur Presedintele ROMANIEI va face o alegere excelenta in persoana DVS!!!

  8. (R) SERCLAJ BUCAL

    Elena Udrea bănuia de ceva vreme că are o extrauterină politică cu rădăcini mai sus, drept care se prezintă la un medic (USL) din Roman. Acesta o examinează cu deosebită atenţie, declarându-i :
    – Felicitări ! aveţi o extrauterină în a 5-a săptămână pe care o puteţi duce la final numai printr-un serclaj bucal programat în clinica mea pentru 10.12.2012.

  9. Avem parlamentari tampiti,care dau legi proaste.
    Un exemplu….
    Cumperi un apartament.Dar ai euro.Nu poti sa platesti in euro,decat daca esti cetetean strain.Daca esti roman,trebuie sa schimbi euro in lei si pierzi din diferenta de curs.Asa ca noi tot colonie suntem,strainii sunt avantajati,in schimb romanii sunt batjocoriti la ei in tara de catre niste parlamentari cretini,care nu sunt in stare de legi ca lumea.

    • Haide domnule!Indraznesti sa faci rationamente ce ar putea sa nasca suspiciunea ca esti basist?Eu doar atat am inteles ca daca ii acuzi de ceva pe astia de-acum inseamna ce esti cu aia de dinainte.

  10. Pingback: Despre doua puncte de vedere… « Motanul Incaltat

  11. „Preacinstitul” nostru Presedinte s-a pronuntat critic la adresa parlamentarilor care au fugit de la PDL in barca USL:

    „Sunt foarte mulţi din parlamentarii care acum cer voturile sub sigla USL care au votat măsurile de austeritate (…). Nu ştiu până unde poate să meargă lipsa de cinste în politică, dar pare-se că merge, vom vedea duminică seară”, a adăugat preşedintele Băsescu.”

    De acord. Dar cine vorbeste? Cinstea Lui cea mai licuricioasa a fost cind s-a suit in barca politicii la stinga malului si apoi a virat la dreapta, unde era mai dulce recolta.

    Cineva zicea ca lui basescu nu ii este frica de nimic. Eu cred ca ii e teama sa se uite in oglinda. Sau. daca nu ii este, are vedenii.

    http://www.mediafax.ro/politic/basescu-toti-cei-care-au-venit-sa-ceara-votul-sunt-parte-a-unei-inselatorii-mai-ales-cei-la-putere-10377364

  12. Nu stiu daca Romania a avut un presedinte mai demagog, ipocrit si posibil mai „mental” ca cel curent.

    ‘”Campania o etichetez nerelevantă faţă de realităţile României. Partidele nu au reuşit să facă o campanie în care să plece de la premisele reale în care se află România. România se află în Uniunea Europeană, a cărei zonă euro este în recesiune, deci cu implicaţii majore asupra nivelului de creştere economică a ţării. România însăşi este într-o situaţie fragilă din cauza crizei la nivel eueropean şi a incapacităţii de absorbţie a fondurilor europene”, a spus Băsescu.”

    Fiind singurul detinator al Adevarului si Solutiilor, sa il rugam in genunchi pe Presedinte sa le impartaseasca poporului Sau narod.

    „..Nu am văzut pe nimeni, mai ales dintre cei care au contribuit la această discreditare, să spună care sunt soluţiile pentru ca România să îşi revină din punct de vedere al credibilităţii externe, ca partener al lumii civilizate…”

    Cu aceasta fraza, basescu isi confirma natura distructiva, maniheista si anti-nationala (si posibil paranoica). Nu a auzit pentru ca nu vrea sa asculte pe nimeni in fara de glasul sau. Romania nu este un stat bananier, este membru al UE. Cum poti sa implici ca Romania nu ar fi un stat civilizat? Si ce insemana ma rog „stat civilizat” in mintea lui aburita de putere (si posibila durere a pierderii ei) ?

    http://www.mediafax.ro/social/basescu-campania-electorala-nerelevanta-fata-de-realitatile-romaniei-10377401

  13. Basescu nu vede pe nimeni care sa vina cu solutii pentru Romania. Uite ca Ponta i-a luat-o inainte si a scris in Washington Times despre „solutii”. „Solutii” inseamna nu doar austeritate. „Solutii” insemana dialog si acceptarea unui argument logic, chiar daca ideologic nu-ti place. Datul cocoseste cu gura, amenintarile si linguseala strainilor prea-puternici nu sunt „solutii”!

    Dar haideti sa-l intrebam pe Primul Om in stat: ce solutii a vazut el la alte state? Exista solutii „miracol”? Nu exista!

    Un ridicol, asta a ajuns acest Basescu!

  14. Pingback: Problema… « Motanul Incaltat

Lasă un comentariu