Despre ultimul scandal sexual

Am avut o săptămână foarte agitată la Bruxelles, şi nu am dat atenţia cuvenită lucrurilor aflate în spatele scandalului sexual, care a ocupat şi ocupă prima pagină a tabloidelor, dar şi a jurnalelor serioase. Fiecare a citit scandalul în felul său: unii din perspectivă strict senzaţională, alţii politică, pentru că implică şi oameni din PSD, alţii cred că a fost o încercare de schimbare a agendei publice.

În principiu, nu ar trebui să ne intereseze viaţa privată a nimănui, şi cu atât mai puţin nu ar trebui ca ea să se afle între copertele unor dosare penale, dacă nu aduce atingere normelor morale şi legale. Dar poate că acest scandal are şi o parte bună: dezvăluie, o dată în plus, mecanismele care, în final, forţează nu puţine tinere sau mai puţin tinere, să intre în reţelele de prostituţie: sărăcia, lipsa unor repere morale ferme, mediul familial, tentaţia banului facil, lipsa de legătură între statutul social şi educaţie, lipsa de educaţie.

Nu putem să nu reacţionăm când vedem cum sunt tratate femeile în România, în general. Pe mai toate canalele media femeia este prezentată cel mai adesea în ipostaze jignitoare, ca un obiect de consum oarecare, furnizoare de plăceri plătite. De la „sexul vinde”, obişnuita explicaţie a firmelor de publicitate, ne îndreptăm, fără să clipim şi fără prea multe scrupule morale, spre „sexul te ajută în carieră”.

Nu mi-a căzut prea bine să aflu că oameni de stânga, membri ai partidului nostru, au avut ceva în comun cu acest scandal, ca şi despre cum au fost recrutate şi tratate tinerele care au participat la unele acţiuni ale partidului nostru. Astfel de atitudini pot compromite eforturile noastre de a promova politici în favoarea femeilor, de a combate discriminarea de gen, de a face din egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei o realitate. Datorăm scuze celor contrariaţi şi dezgustaţi de modul in care au fost prezentati unii membri ai PSD în acest scandal. Oamenii judecă în principal moralitatea actelor noastre, chiar şi atunci când nu este vorba de încălcări ale legii.

Unii ar zice că legalizarea prostituţiei ne-ar scuti de astfel de scandaluri. Nu îndrepţi un rău cu un alt rău. Soluţia este educaţia şi recursul la morală. Ştiu, pare utopic. Dar nu este. Nu-şi face nimeni iluzii, dar dacă putem să le oferim alternative tinerelor din grupele de risc, fenomenul poate fi mult redus. Şi asta ar fi o victorie.

Nu ne putem mulţumi să ridicăm din umeri şi să invocăm legile cererii şi ofertei. Sexul plătit nu este o simplă marfă: în spatele lui se ascund şi suferinţă, şi disperare socială, şi acţiuni criminale, şi trafic de fiinţe, şi multe alte rele, care sunt un ferment al răului social.

24 de gânduri despre “Despre ultimul scandal sexual

  1. Eu am luat-o ca un alt scandal aruncat in media care sa ascunda situatia disperata din tara. Scandalul insusi arata disperare. Picanteria a fost poate pentru unii ca personajele erau din PSD, dar sunt sigur ca toata societatea romaneasca e virusata. E o combinatie de saracie, cu dorinta de parvenire, lipsa de perspectiva, care arata pozitia femei in societatea „pietelor libere” de orice morala, cit de vulnerabile sunt, din tinerete, chiar inainte de majorat. Legea cererii si ofertei: o dogma care omoara caractere si vieti.

    • Abia aştept să vină vacanţa şi să îmi fac t.şi de literatură.(mulţumesc pt. link). Cu toate astea, sunt totallmente de acord cu postarea dnei Creţu de aici şi cu afirmaţiile celor 3 doamne P.S.D. pe care le-am postat pe blogul meu În ceea ce îi priveşte pe fraţii Negoiţă şi pe alţii, viaţa lor privată ne priveşte într-adevăr pe toate şi toţi. Tocmai datorită funcţiei şi responsabilit. politice pe care le au!!(dat. a ceea ce scrie că trebuie să facă, atît în fişa lor de post cît şi în Constituţie cred..) Eu nu am fcţie politică şi responsabilităţi politice în felul în care aveţi dvs. d.e. şi totuşi analfabeţii se bagă în acţiunile mele doar fiindcă n-au altceva mai bun de făcut d.e…dar mai ales fiindcă sunt femeie şi arăt şi mă port altfel decît majoritatea asta ‘vizibilă’ d.e.
      Acum permite-mi să îţi redau un citat din postarea dnei Corina şi te rog să îl relaţionezi cu ceea ce scriu pe domeniul plus blogul meu de net dar şi pe contul privat pe Facebook.com. Citez: ‘..Ştiu, pare utopic. Dar nu este.’ Răspund: dragă doamnă Corina Creţu..citiţi vă rog txtul meu din ‘Amy’s latest publications’. Unde am scris ‘acolo unde Dzeu nu dă..nici nu cere..adică nu se poate pune..mult ‘. Cu toate acestea, educaţia e f.imp. iar eu tot scriu aceste lucruri de n ani..în timp ce tot ‘fetele şi băieţii şi ţiganii şi mahalagiii dumneavoastră ai tuturor sunt promovaţi şi plătiţi şi au viaţă normală..iar eu sunt în exact aceeaşi situaţie de la început, de cînd doresc un diplomat-jurist slab şi cu bun simţ. Unde să îl caut în Romînia şi în străinătate, mă întreb?? La P.S.D. nu l-am găsit..vă mulţumesc.

  2. Nu mai interesează legea pensiilor, a educaţiei, degradarea masivă a nivelului de trai, încălcările flagrante ale Constituţiei, ordonanţele guvernamentale ilegale, diletantismul miniştrilor, împrumuturile externe nejustificate şi înghiţite de găuri negre. Nu. Mai importantă este viaţa sexuală a fraţilor Negoiţă, a lui Nicu Bănicioiu etc. Nici nu ar trebui să intereseze pe cine bagă în patul lor.

    Totuşi, legalizarea prostituţiei ar face puţină lumină în promiscuitate. Dacă nomenclatorul meseriilor va cuprinde vrăjitorul, ghicitorul şi alte tembelisme de-ale lui Popoviciu, şi prostituata are dreptul să contribuie la bugetul asigurărilor sociale şi să încaseze pensie. Privarea prostituatei de dreptul la pensie nu este discriminare? Din ce va trăi după ce nu va mai avea trecere la clienţi? Pensia este o modalitate de a o proteja atunci când nu va mai practica.

    Discuţia comportă şi o latură filosofică. Walter Block tratază admirabil problema prostituţiei în eseul ”În apărarea indezirabililor” (http://mises.ro/166/).

    • Să ia aminte..cine?? Bărbaţii ..cui? Scuze, dar care vedeţi că este diferenţa între ‘domnii’ Negoiţă şi dl. Prigoană ca şi dl. Vanghelie(şi mulţi alţii în toate partidele) în definitiv??

  3. Altu’ Mos De La Basescu

    Mos Craciun, de anu’ asta, fara reni a fost lasat,
    Cand sa intre-n tara noastra, chiombu’ sania i-a luat
    Pe motiv de evaziune si neplata de impozit
    Mosu’ fu oprit in vama, fiind taxabil la depozit.

    An de an el impartit-a jucarii fara chitanta,
    Uriase sume-n carca-i sunt tinute ca restanta.
    Printr-o lege de-a lu’ chiombu’, smenuita d-Anastase,
    Mosu-i obligat la plata, amanet sacu’ sa-si lase.

    Intre timp copiii nostri au la schimb un surogat
    Din Siberia, chiombila, Mos Gerila a rechemat.
    Asta mos, de-au plans copiii, ca nimica n-au mancat
    I-a certat ca sunt obraznici si din lista i-a taiat.

    Darurile cuvenite, dulciuri ursi si iepurasi
    Fost-au toate-nlocuite si sub brad sunt fluturasi,
    Ce prin nuditate atesta cum parintii-s jefuiti
    De Basescu si-a sa gasca de banditi si trogloditi.

  4. Sunt de acord ca acest scandal este o diversiune care are la baza procedeul securistic al interceptarilor, ce a devenit, in mod revoltator, un lucru banal, aproape acceptat ca firesc, fapt ce trebuie sa ne puna in garda o data in plus fata de aria larga de mijloace la care apeleaza, in disperarea mentinerii la putere cu orice pret, acest regim nu doar impopular, ci mai ales anti-popular. Voi aduce, in perioada urmatoare, in atentia forurilor europene subiectul interceptarilor si al utilizarii lor ca arma politica.
    Acesta este un aspect, care nu poate, insa, sa ma faca sa raman indiferenta la fondul problemei, fata de care m-am pronuntat foarte clar in postare.

    Aparent fara nici o legatura cu aceasta, tin sa va impartasesc bucuria facuta aseara de echipa feminina de spada a Romaniei si sa le felicit pe fetele care au cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial de la Paris. Avem tot mai putine prilejuri de bucurie si de mandrie, din pacate pana si in sport, de unde ne mai venea altdatata cate o raza de lumina, asa ca eu cred ca trebuie sa pretuim cum se cuvine aceste reusite care ne amintesc ca se poate si altfel si ca putem sta si cu fruntea sus.

  5. CAPTATĂ DE LA COTROCENI

    – Micuţule, tu şti ce e ăla lutier ?
    – Unul care modelează lutu, Şefu.
    – Aşa ştiu şi eu. Dar ăştia care i-au luat urma lui Năstase în Ardeal scriu c-ar fi meşteri la chestii cu coarde !
    – Adică mizdari, Şefu? Scaiva aluzii la Nuţica şi Mis Cocoşata…hă, hă, hă !
    – Până unde a ajuns mişelul de…Micuţule !!! Îl bag în cremenal.

  6. Felicitari pentru toate abordarile rationale, curajoase, chiar daca dureroase. Motive in plus sa ne reamintim tulburatoarea intrebare, unde sunt romanii? Restul e puf de papadie. Cu dacica amicitie!

  7. Nu ma intereseaza nici cat negru sub unghia proaspat taiata, cretinismele cu care slugile cu pix incearca sa umple paginile a ceea ce, candva, a fost presa romaneasca.

    Ceea ce ma intereseaza este o abordare serioasa a problemei. Din toate unghiurile sale: substrat social, psihologie, economie.

    Toti putem avea o parere dar haide sa abordam chestiunea sistematic, organizat si sa se ajunga la o recomandare de politica in materie.

    Nici demonizarea fara discriminare, nici concesiile nesfarsite facute, din frica, de toate partidele romanesti fata de pozitia de bazalt a Bisericii Ortodoxe, nici excesele profesate de unii sub flamura libertatii cu orice pret, absolut nimic nu va ajuta la indreptarea situatiei (pentru ca situata sta si in domeniul asta, ca in toate celelalte in Romania, cumplit de stramb).

  8. Doua La Prefectura, Trei La Scoala De Fete…

    Precum Pristanda, in piesa, pe cand numara drapele,
    Boc cel mic si fara minte socoteste azi sosele:
    Doua-n Cluj si trei in Turda, din nou Cluj si Timisoara
    Bucati mici de kilometru, impanzit-au toata tara.

    Prin metoda Anastase a-nsumat chiar si-o poteca,
    Suta lui i-a dat totalul, rezultat de circoteca.
    Nu conteaza nici cinci veacuri sa avem de asteptat,
    De-om vota portocaliii, avem lucru garantat.

    Pentru a-si serba succesul Boc cu un alai rasat,
    Copilot fiindu-i Ancuta, a luat drumul la testat.
    Dupa zece kilometri, cu motorul greu turat,
    Se oprira intr-o in groapa, cand drumeagu’ s-a gatat.

    Norocos fu totusi Bocu’ de suseaua pe pamant
    De-ar fi fost tip suspendata, la asemenea avant,
    Decola cu masinuta ca pe rampa de lansare
    Avand sansa de poveste de-a ateriza pe mare.

  9. pana si d-nul a. nastase a spus: „si care e problema? sunt o multime de minore in romania, sa determine tribunalul daca erau minore, poate o ia de nevasta pe minora respectiva”…deci psd-ul nu are o politica ce respecta femeia, opiniunea mea…

  10. si eu sunt de acord cu ce a scris cretu.

    ca sa o zicem mai pe sleau :
    ca se duc la parasute nu e treaba nimanui.
    ca parasutele castiga cu ocazia asta carnete de partid e treaba voastra.

    poate totusi legalizarea prostitutiei ar fi o solutie. in schimb promovarea prostitutiei ar trebui interzisa. fara dragusance, botezati, capatosi si maruti ar fi mult mai putine fete inocente care ajung la stadiul, dupa caz, de curve penale (pentru marea majoritate) sau ministri daca reusesc sa puna mana pe „oameni de afaceri”.

  11. domnisoara Cretu faceti o analiza corecta a fenomenului, numai ca va departati putin de tema ajungand la prostitutie (de altfel un subiect de actualitate). de fapt trebuie cautat mai adanc in ce se intampla in PSD pentru a intelege bine fenomenul: functii si schimbari din functii pe criteriul cine „da” mai mult si cine are „limba mai dulce”. de asta si migratia asa zisilor „tradatori”(care de fapt aveau lehamite de atmosfera interna) si excluderea altora care nu au inchinat ode si au avut vericalitatea de a-si spune parerea fara menajamente (lucru care i-a deranjat rau de tot pe cei cu limba dulce si dorinta de parvenire in schema). poate ca „tradatorii” isi vor pierde in timp eticheta tocmai datorita faptului ca au avut curajul de a „trada” (decat sa stai alaturi de asemenea colegi, mai bine te faci tradator, e mai curat). si poate ca si PSD-ul va deveni dupa asta un partid cu ochii si urechile deschise adevarului care nu e totdeauna placut la privit ! pacat pentru toate valorile din acest partid ca sa fie alaturate atator mizerii !

  12. Pingback: Filaj cu finalizare (III) « Mafia din Timisoara

  13. Pofta Buna Si Sa Le Fie De Bine!

    Ceausescu, pe vremea cand ne chinuia pe la tevere cu inaugurari, o facea macar chemandu-ne sa aclamam si sa aplaudam lucrari intr-adevar epocale ce vor dura in veac, justificand totodata (in mintea lui) foamea si privatiunile la care isi supunea poporul pentru achitarea datoriilor. Basescu, prin mana cu care se sterge la cur, Boc cel mic si fara minte, si pe modelul “aici sunt banii dvs”, da ordin sa se stranga ditai alaiul portocaliu cu micutu’ narod in frunte care, insotiti de televiziunile pupincuriste, ne prezinta inaugurarea a 10 (zece, poate nu s-a inteles) km de susea, drept o mare realizare investitionala basista, in care s-au pompat chipurile banii imprumutati de chiomb si gasca sa, mai de pe la toate bancile care mai crediteaza acest guvern de handicapati si hoti.
    Ce mai tevatura, ce mai fete simandicoase, ce mai testari in regim de raliu cu Boagioaica pe scaunu’ mortului, in masinuta lui Boc, ce mai declaratii demagocie si mincinoase ale piticului atomic care, pentru a-i iesi cat de cat o socoteala, s-a apucat sa numere prin combinata Pristanda-Anastase toate potecile, drumeagurile si ulitele ramase necontabilizate din tara, doar-doar o sari de suta de kilometri.
    Curat, murdar, Coane Fanica!
    Lasand insa la o parte aceasta mascarada triumfalista, privitorii raman cu gustul amar al nesimtirii cu care acesti trogloditi incearca sa rupa gura targului, al penibilitatii unui astfel de act propagandistic de rasul curcilor cu care Guvernul unei tari membra UE mai bifeaza o data la capitolul ridicol.
    Sa vii sa te lauzi cu un lindic de asa zisa autostrada intr-o Europa pe care si cotigile albanezilor si ale muntenegrenilor circula de mult confortabil pe autostrazi adevarate, fara ca macar aceste tari sa fie membre UE, trimite deja in patologic pentru lipsa de discernamant.
    In ritmul asta n-ar fi exclus si n-ar mai surprinde pe nimeni, daca l-ar vedea pe Prim Ministrul Romaniei inaugurand noi private sapate in curtea scolilor rurale, sau oarece WC-uri publice prin garile patriei. Macar prin inaugurarea unor astfel de obiective guvernantii portocaliii in frunte cu Basescu si-ar mai scapa cavitatile bucale de avalansa scatologica de la cururile impainjanite de foame ale romanilor.
    Pana la o astfel de “inaugurare” insa, “Pofta buna si sa le fie de bine”!

  14. Pingback: Sfidarea deciziei Curtii Constitutionale un precedent deosebit de periculos « Hai ca se poate!

  15. Stimata d-na Corina Cretu

    Nu simpatizez , nu citesc mai nimic din cele scrise sau sustinute de catre PSD.Intamplator am dat peste replica dv de pe Realitatea si ma simt dator cu un raspuns.Ce inteleg eu din afirmatiile dv.
    Ca v-ati trezit intr-o mocirla in care nu stiati ca ati intrat
    Ca personajul discutiei , curvalaul nr 1 din PSD a facut de râs partidul si alegatorii dv.
    Morala crestina traita de membrii PSD , inclin sa cred acum ca nu a existat niciodata asa ceva in partidul dv ci numai actori desavarsiti pe plan politic.
    Sincer va spun n-am votat niciodata PSD , decat la prezidentialele de anul trecut in speranta ca vom scapa de un rau si mai mare-Presedintele.
    Acuma dupa acest scandal ma gandesc la copilul meu ,la prietenii la care tin si stiu ca scarba de acest personaj colegul dv ma va impiedica sa va acord credit la urmatoarele alegeri.Va multumesc ca ati citit mesajul meu

    Cu multa stima
    Claudiu D

  16. Pingback: Tăcerea PSD şi Robert Negoiţă « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

  17. „Nu mi-a căzut prea bine să aflu că oameni de stânga, membri ai partidului nostru, au avut ceva în comun cu acest scandal, ca şi despre cum au fost recrutate şi tratate tinerele care au participat la unele acţiuni ale partidului nostru.”..am citat din dvs.

    Robert Negoita, nu este un om de stanga in opinia mea.El este doar un tip oportunist,care a intrat in politica dorind sa-si sporeasa si sa-si protejeze averea.Spera probabil sa oblige cateva primarii din Bucuresti, sa-i cumpere apartamentele, dar tot pe persoana fizica, ca sa nu plateasca taxe.
    Aparitia lui Negoita la posturile tv in compania unor copile, ar fi trebuit sa dea de gandit.
    Chiar daca este un om liber, bunul simt il obliga sa fie un exemplu pt societate.Daca are bani, nu inseamna ca are si mai multe drepturi.
    Parerea mea este ca trebuie dat afara din partid.
    Un partid de stanga nu are nevoie de membrii afaceristi datori la stat si cu o moralitate dubioasa, daca se doreste castigarea viitoarelor alegeri.
    Ma bucur ca au fost prezentate opinie publice acele convorbiri telefonice.

    Romanul trebuie sa stie pe cine a votat din eroare si pe cine nu trebuie sa mai voteze niciodata.

  18. Doamna, nu credeti ca poate nu e asta cazul in care sa marsati pe teme feministe gen „biata femeie exploatata sexual de porcii de barbati” ?
    Din cate am citit, domnisoarele in chestiune n-au fost tarate de par in dormitor si silite sa „presteze” cu pistolul in ceafa. Si nu pareau sa o duca prea rau … in comparatie cu nenumarati alti locuitori ai plaiurilor mioritice. Nu simpatizez in nici un caz cu „clientii”, dar haide sa nu creem martire unde nu-i cazul.

  19. SĂ TRĂIM BINE !

    Suntem un tânăr cuplu ideal,
    Nu ca Lenuţa şi TB (banal).
    Iubindu-ne la soare şi la lună
    Lansăm conceptul de o viaţă bună.

    Refren:
    Veniţi la noi,
    Obligatoriu goi,
    Hrăniţi de la gunoi ;
    Blonda văcsită e cu voi !

    ® de P.U. Lake şi V.A. Gina

  20. Pina la problema generala a prostitutiei as fi preferat ca domnii de la psd despre care s-au scurs stenograme reale sau false sa fie anchetati de comisia de etica Daca PSD are o comisie de etica !. .Daca este o inscenare sa se spuna daca exista si o urma de banuiala sa fie dati afara fara ezitari.
    Repet chair si o urma de banuiala . In politica nu-ti poti permite nici urme de banuiala.

Lasă un comentariu