Pentru reformarea sistemelor europene de pensii

Reformarea sistemelor de pensii din UE este vitala pentru salvarea echilibrului social-economic european, grav afectat de recesiune si amenintat de imbatranirea populatiei. Rezoluţia referitoare la o agendă pentru pensii adecvate, sigure și viabile, adoptata in aceasta sesiune la Strasbourg, reprezinta indemnul ferm al forului europarlamentar pentru adoptarea de urgenta a unor masuri coordonate care sa reduca presiunea nesustenabila exercitata asupra bugetelor nationale si sa asigure un nivel de trai decent pensionarilor din tarile UE.

Criza economica e pe cale sa distruga modelul social european, iar schimbarile demografice incep sa aiba un impact grav asupra sistemelor de pensii, care se indreapta spre colaps. In conditiile interdependentei dintre economiile europene, aceasta problema comuna necesita o reforma la nivel european. O treime din populatia UE are peste 55 de ani, iar estimarile arata ca anual categoria de varsta de peste 60 de ani va creste cu doua milioane de cetateni. Pensia e principala sursa de venit pentru varstnici, iar riscul major de saracie cu care deja se confrunta varsta a treia se va accentua in anii urmatori.   

Rezolutia pe care am votat-o in aceasta sesiune plenara recomanda statelor membre sa actioneze pentru reducerea vulnerabilitatii sistemelor de pensii, prin stimularea pilonilor multipli, cresterea nivelului ocuparii fortei de munca, atingerea unui echilibru intre durata vietii profesionale si cea a pensionarii, reevaluarea pensionarilor anticipate, protectia pensiilor lucratorilor in caz de insolvabilitate. Pentru cetatenii romani este importanta solicitarea cu privire la asigurarea dreptului la pensie ocupationala in intreaga Uniune Europeana pentru persoanele care lucreaza in strainatate.

E nevoie de masuri ambitioase de consolidare a sistemelor de pensii, care sa le asigure viabilitatea pe termen lung si sa combata discriminarea de gen. Eforturile de prevenire a saraciei in randul varstnicilor trebuie sa aiba in vedere necesitatea eliminarii inegalitatilor ce persista intre femei si barbati. Speranta de viata mai mare pentru femei nu trebuie sa fie un dezavantaj. Femeile reprezinta majoritatea populatiei peste 75 de ani, dar una din patru femei din aceasta categorie de varsta traieste sub pragul de saracie in Uniunea Europeana.

10 gânduri despre “Pentru reformarea sistemelor europene de pensii

 1. Asteptam o noua revolutie care sa aduca un sistem mai bun cum a fost inainte de 89.Atunci de ce s-a putut plati pensiile?
  Vrem societate socialista cu un mod de retribuire echitabil si nu exploatare.
  Acest sistem capitalist este bun numai pentru unii nu stiu cit vom mai putea rabda.

 2. – Se impoziteaza cu 0% pensiile mai mici de 16.800 Euro anual (suma se dubleaza pentru persoane casatorite) acordate in anul 2008. – In anul 2009, limita de impunere fiscala a scazut la 16.460 Euro anual.

  • Ce vorbiti?nimic nu este adevarat pentru ca in buzunarul meu nu se vede nimic.
   Fratilor iesiti afra sa facem o noa revolutie numai putem rabda.

 3. Nu cred ca mai exista vreo tara europeana ex-comunista in care sistemul de pensii sa fie la fel de mizerabil ca cel de la noi! Toti privilegiatii epocii Ceausescu sunt beneficiari ai unor pensii NESIMTITE,in timp ce pensionarii care provin din randurile populatiei chinuite atunci,sunt batjocoriti si mai mult acum,in „democratie”,prin pensiile minuscule pe care le primesc. Din moment ce fortele politice care s-au succedat la putere in ultimii 23 de ani considera trecutul comunist al Romaniei ca unul de trista amintire,cum explicati faptul ca in formele succesive ale Legii pensiilor s-au luat in considerare grilele de salarizare ceausiste? Iar ceea ce este si mai strigator la cer,este faptul ca reprezentantii anumitor categorii profesionale (profesori universitari,magistrati,…),odata ajunsi in Parlament,au avut o singura preocupare:sa-si voteze noi privilegii,mariri de salarii,legi speciale de pensionare. Cata lacomie, nerusinare, meschinarie, cata micime, inferioritate umana la „alesii’ poporului astuia batjocorit!

 4. Capitalismul a intrat in colaps deoarece a functionat pe bani virtuali,pe specula si credite…era evident ca la un moment dat totul se va prabusi in lant.Dar asa a fost mereu,de cand s-au infiintat bancile si bursele financiare.Au mai existat astfel de crize,dar cea actuala e fara precedent,deoarece acum economia globala e interconectata,nu mai poate merge aproape nimeni de capul lui.Daca nu vor mai fi bani,ne intoarcem la troc,ca pe vremuri,dar alta e cea mai mare problema,si anume ca adevarata criza va fi cea alimentara,in conditiile schimbarilor radicale de clima si vreme extrema.Pana la urma banii sunt doar niste hartii cu valoare virtuala,te poti lipsi de ei,dar hrana constituie elementul de sustinere a vietii,putem face si troc,numai sa avem cu ce,despre asta e vorba.

  P.S. Apropo de pensii si lipsa banilor,de ce am eu impresia ca cele 32 000 de miliarde de dolari din paradisurile fiscale sunt cele ce au fost retrase din economie si au provocat criza?Poate pentru ca de fapt chiar asa e?

 5. Ridicarea varstelor de pensionare si scaderea transferurilor sunt masuri esentiale pentru orice tip de program sau acord menit sa coaguleze zona euro, potrivit mai multor analisti, inclusiv Fergal McGuinness, seful diviziei Mercer de consultanta pe pensii pentru Europa Centrala si de Est. Europa are cea mai ridicata pondere din lume a persoanelor cu varsta de peste 60 de ani in totalul populatiei, de 22% in 2009, iar prognozele Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) indica extinderea la 35% pana in 2050.

 6. „E nevoie de masuri ambitioase de consolidare a sistemelor de pensii, care sa le asigure viabilitatea pe termen lung si sa combata discriminarea de gen”. Sa vedem daca se rezolva ceva si daca ia cineva vreo masura..Tare sunt curioasa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s